Lenochodi neuhlídají své samičky

23. červenec 2012
Lenochod dvouprstý (Choloepus didactylus)

Lenochodi patří k nejusedlejším suchozemským zvířatům. Jejich milostný život je však až nečekaně pestrý.

Lenochod krátkokrký (Choloepus hoffmanni) obývá deštné pralesy Střední a Jižní Ameriky. Žije samotářsky - mimo dobu rozmnožování se na jednom stromě nevyskytuje víc než jeden dospělý lenochod a samci si hájí svá teritoria. Vědci z Wisconsinské univerzity v Madisonu výzkumem v pralesích severovýchodní Kostariky zjistili, že domovské území většiny samců je menší než 0,2 kilometrů čtverečních. Samice lenochodů krátkokrkých žádné hranice neuznávají – v teritoriu každého samce se v průměru vyskytují 3,2 dospělé samice a 60 % samic žije na území víc než jednoho teritoria.

Z takového uspořádání vyplývá, že teritorium samcům nezajišťuje výhradní přístup k samicím a že ani jedno pohlaví není striktně monogamní. Testy otcovství odhalily, že 36 % lenochodích samců zplodilo potomky s více než jednou samičkou. V průběhu studie vědci také zaznamenali tři páření, která se odehrála mimo domovské teritorium samce. Zkoumání příbuzenských vztahů mezi jednotlivými zvířaty také dokázalo, že samci ze sousedících teritorií jsou často blízce příbuzní. Důvodem je patrně jejich sklon zakládat si teritorium v blízkosti místa, kde se narodili. Není vyloučené, že právě blízké příbuzenské vztahy vedou k sousedské toleranci a snášenlivost vůči vpádům jiných samců na své území. To by vedle přirozené „lenosti“ mohl být další faktor, který samcům lenochodů brání v monopolizaci samic.

Zdroj: Animal Behaviour

-----

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/_-djO6LMz4Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
  • Věda
  • lenochod