Lennonův vrah zabíjel proto, aby byl sám zabit. Nechtěl skončit oběšený někde v lese, míní psycholog Netík

8. prosinec 2021

Před 41 lety zemřel John Lennon. Pět smrtících ran do zad tehdy šokovaly svět. Fanoušek Mark David Chapman, který na něj čekal před domem, Lennona zastřelil jen několik hodin poté, co mu podepsal svou novou desku Double Fantasy. „Smrti se nebojím, protože na ni nevěřím. Pro mě je to jako kdybych měl z jednoho auta vystoupit a nasednout do jiného,” řekl Lennon jen pár dní před smrtí. 

V pozdních večerních hodinách pondělí 8. prosince 1980 vstoupil do vysílání sportovní komentátor americké televize ABC Howard Cosell. Se zprávou, která se netýkala fotbalového utkání Miami Dolphins a New England Patriots. Jako jeden z prvních tak informoval o šokujícím násilném činu.

Čtěte také

„Nevýslovná tragédie, kterou nám potvrdila ABC. John Lennon byl postřelen před svým bydlištěm na West Side v New Yorku. Asi nejslavnější ze všech Beatles zemřel při převozu do Roosseveltovy nemocnice.”

„Do té doby třeba spadnul s letadlem Buddy Holly, ale vraždy celebrit tady téměř nebyly. A pokud jde o významné a známé lidi, jakými jsou zpěváci, tak stoprocentně.”

Lennonův vrah chtěl popularitu

Lennonův vrah Mark David Chapman přiletěl z Havaje. Ráno 8. prosince 1980 nechal ve svém hotelovém pokoji osobní věci, které chtěl, aby policie našla. Včetně knihy od Jeroma Davida Salingera — Kdo chytá v žitě, s jehož hlavním hrdinou se identifikoval. Většinu dne pak strávil u vchodu do bytového domu Dakota, kde Lennon bydlel.

Tito lidé zabíjejí proto, aby byli sami zabiti. Nechtějí skončit oběšení někde sami v lese.
forenzní psycholog Karel Netík

„Už když jsem byl mladší, chtěl jsem být jedním z Beatles. Vždycky jsem si představoval, jaké by to asi bylo,” řekl už počátkem 90. let novináři Jacku Jonesovi. Dodnes mluví i o tom, že Johna Lennona zabil proto, aby na sebe upozornil.

Čtěte také

V 70. letech Chapmanovi, jako silně věřícímu, vadily texty pozdějších Lennonových písní, ve kterých zmiňuje Boha či Ježíše. Byl přesvědčený, že zámožný zpěvák pohrdá obyčejnými lidmi, kteří utrácejí za jeho desky. Podle Chapmanovy manželky vrah už v 60. letech špatně nesl, když Lennon řekl, že jsou Beatles slavnější než Ježíš Kristus.

„Myslím, že daleko zajímavější pro něj bylo, že to byl Lennon, který je světově známý,” uvažuje psycholog Netík. „A on pak bude taky tak známý, protože zabije zrovna toho Lennona. Možná, že mu vadily texty písní, ale to není motivace k tomu, aby člověk někoho zahubil.”

Psychopat

Mark Chapman pak zůstal na místě vraždy a četl si knihu Kdo chytá v žitě. Při zatýkání nekladl odpor, byl klidný a podle policistů dokonce přátelský. Většina z expertů, kteří Chapmana vyšetřovali, dospěli k závěru, že jde o psychotického člověka.

Chapman ví, že udělal věc, která je neospravedlnitelná, ale s pocitem, že je zlý, se žije těžko.
forenzní psycholog Karel Netík

„Šlo zřejmě o diagnózu psychózy, ale je fakt, že ji Američané nadužívají. U nás stejné diagnostikujeme jako poruchu osobnosti nebo psychopatii. Zatímco ve Spojených státech jsou náznaky, že to je psychóza, a člověk je často místo klasického vězení umístěn do forenzního špitálu a léčen,” vysvětluje Netík a zmiňuje významného amerického psychiatra Bruce L. Danta, který napsal odborné pojednání o vrazích prezidentů a známých osob.

„V odborném článku Dante použil, na základě analýzy mnoha případů, dokonce termín ,bumerangová kulka‘. Tito lidé zabíjejí proto, aby byli sami zabiti. Nechtějí skončit oběšení někde sami v lese. Naopak zabíjejí proto, aby se o nich mluvilo, očekávají, že budou sami zabiti.”

Čtěte také

Soud poslal Chapmana do vězení na 20 let až na doživotí. Od roku 2000 žádá každé dva roky o podmíněné propuštění. Jeho žádost byla naposledy zamítnuta vloni v srpnu. Při slyšení se o něm mluvilo jako o hluboce věřícím a oddaném křesťanovi. Svého činu litoval. Řekl, že na něj nemůže přestat myslet a poprvé se omluvil vdově Yoko Ono.  

„Po tak dlouhé době se podobní lidé snaží ospravedlnit to, co je neospravedlnitelné. Pramení to z určité potřeby vážit si sám sebe. Chapman ví, že udělal věc, která je neospravedlnitelná. Jenže ono se s pocitem, že je člověk zlý nebo špatný, žije velmi těžko,” uzavírá forenzní psycholog Karel Netík.

Proti propuštění Marka Chapmana je i samotná Yoko Ono. Pokud, podle ní, jednou vraždil, není jisté, že to neudělá znovu.

Kapela The Beatles, zleva George Harrison, Paul McCartney, John Lennon a Ringo Starr

Celý příspěvek Martiny Rasch najdete v audiozáznamu.

autor: NEPOUŽÍVAT - Martina Rasch
Spustit audio

Související