Legendy českého swingu. Jejich písně zpívaly generace Čechoslováků

2. leden 2023

Portréty, které připravili Jan Sedmidubský a Petr Koura, připomenou dvě významné osobnosti české swingové hudby, jejichž život poznamenal střet s diktaturami.

Jde o „swingového pionýra“ Kamila Běhounka, který od 30. let 20. století skládal vlastní písně a aranžoval hudbu pro legendární orchestr R. A. Dvorského.

Čtěte také

Jen shodou okolností pobýval v únoru 1948 na koncertním turné v americké okupační zóně v západní Německu a do Československa už se po komunistickém převratu nevrátil.

Jméno Kamila Běhounka je spojeno s hudbou k nezapomenutelnému českému filmu Eva tropí hlouposti. Skladby pro tento snímek složil společně s dalším významným hudebníkem Jiří Traxlerem.

Tento soluzakladatel éry českého swingu 30. a začátku 40. let byl pianistou, skladatelem, textařem a aranžérem. Traxlerovy písničky zpívalo několik generací a dodnes žijí. Mimo jiné ho za svého následovníka považoval Jaroslav Ježek, který mu svěřil svůj orchestr k jedné nahrávce.

Také tento autor písní Jedu nocí, Hádej, hadači, Bloudění v rytmu či Růžové brýle, které v minulosti zněly z původních šelakových gramodesek v podání orchestrů R. A. Dvorského či začínajícího Karla Vlacha, se v reakci na nástup komunismu rozhodl v roce 1949 odejít na Západ.

Pořad najdete na webu jen do 2. února 2023.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související