Legalizace prostituce vše jen zhorší, stát by se oficiálně stal pasákem, kritizuje exposlanec

8. květen 2019

Měl by stát legalizovat prostituci? Pirátská strana představila výchozí teze pro návrh na regulaci sexuálních služeb, která by státu mohla přinést až miliardu korun ročně.

„Cílem legalizace prostituce je omezení obchodu s lidmi. Musíme vytlačit na něj navázaný organizovaný zločin a zároveň odstranit stigma a pomoci lidem odejít ze sexuálního byznysu,“ říká Džamila Stehlíková z Liberálně ekologické strany.

Podle ní prostituci nelze vymýtit, ale je potřeba omezit její negativní vlivy na společnost, jako je kriminalita, drogy, pohlavně přenosné nemoci, násilí na ženách, ohrožování mravní výchovy mládeže apod. K řešení těchto problémů je prý ale třeba právního rámce.

Dnešní politika státu je nevidím, neslyším, nekonám. A počty prostituujících osob a s tím spojená kriminalita narůstají.
Džamila Stehlíková

Stehlíková připouští, že mezi prostitutkami je odpor k registraci – například v Německu se jich půl roku po přijetí zákona zaregistrovala jen čtyři procenta. Právě na ní se ale vážou zdravotní prohlídky a jen tak je možné prostitutky chránit.

Džamila Stehlíková

Bývalá ministryně pro lidská práva rovněž upozorňuje na to, že prostituce vychází z poptávky – pětina českých mužů prý využila služeb prostitutky.

„Nelze dávat vinu jen prostitutkám s tím, že muži za nic nemohou. Sexuální pud nevymýtíme, ale pojďme nastavit pravidla, aby důstojnost měli prostitutky i klienti. A stát ať získané peníze dá na rekvalifikaci,“ vyzývá Stehlíková.

Stačí vymáhat zákony

Naopak bývalý ředitel mostecké městské policie Bronislav Schwarz nevěří, že by se legalizací prostituce docílilo většího výběru daní. Registrované prostitutky si prý do nákladů dají výdaje na dopravu nebo ošacení a zdanitelné příjmy budou mít nízké. „Příjem z toho nebude a stát se stane oficiálním pasákem,“ kritizuje někdejší poslanec za hnutí ANO.

Schwarz souhlasí, že prostituci nelze vymýtit. Její legalizace by ale vše jen zhoršila a postačilo by prý vymáhání existujících zákonů. Poukazuje na to, že se prostituci podařilo vytlačit z řady problematických míst v Dubí, Mostě nebo Chomutově.

Mě zajímá to, aby se v naší zemi něco dělalo pro slušné lidi, kteří chodí do práce, dodržují zákony a vychovávají své děti. Paní Stehlíková by chtěla pomáhat prostitutkám na úkor něčeho jiného.
Bronislav Schwarz

„V těchto městech se tomu policie věnovala, využila platných předpisů, nařízení a zákonů a povedlo se prostituci z ulic vytlačit. Myslím, že lépe to už nepůjde,“ domnívá se Schwarz s tím, že legalizace prostituce by vše vrátila zpět.

Ženy podle něj dnes nic nenutí provozovat prostituci, v mnoha případech to dělají ze své svobodné vůle. Schwarz uznává, že se dnes z různých důvodů nedaří vyšetřovat kuplířství, legalizace prostituce by prý ale dokazování ještě více ztížila.

autoři: Tomáš Pavlíček , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.