Léčivé víno starých Egypťanů

14. duben 2009

Staří Egypťané do vína přidávali byliny a pryskyřici, a vyráběli tak léčivé nápoje už před více než 5000 let.

V předdynastické době měl Egypt nejméně dva krále, kteří si říkali Štír. Existenci prvního z nich dokládá objev hrobky, která byla kolem roku 3150 př. n. l. postavena v Abydosu na západním břehu Nilu. V hrobce archeologové objevili asi 700 výborně zachovaných keramických džbánků, které byly ve třech komorách vyrovnány skoro až ke stropu. Dno jednoho džbánku obsahovalo zbytky nažloutlého materiálu, ve kterém v roce 1994 chemická analýza odhalila stopy molekul vínanu - soli kyseliny vinné. Na základě toho mohli vědci jednoznačně říci, že usazenina na dně džbánků z hrobky krále Štíra I. jsou zbytky odpařeného vína.

Pokrok v analytických metodách nyní umožnil podrobnější zkoumání vzácného nálezu. Vědci zjistili, že do vína byly přimíchány pryskyřice a různé druhy léčivých bylin - například máta, koriandr a šalvěj. Jde o vůbec nejstarší důkaz výroby léčivého vína ve starověkém Egyptě. Dosud ji podle článku v Proceedings of the National Academy of Sciences dokumentovaly (a to ne zcela jednoznačně) pouze zmínky na papyru pocházejícím z roku 1850 př. n. l.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio