Léčba rázovou vlnou zasáhne i hluboko ve tkáni

31. říjen 2019

Neinvazivní metoda léčení rázovými vlnami se používá ve fyzioterapii, sportovním lékařství i estetické medicíně. Opravuje lidské tělo tím, čím letadla poškozovala.

Léčba rázovou vlnou má dlouhou historii. Výzkumy začínaly v době, kdy konstruktéři zkoumali poškození plechů nadzvukových letadel. Řešili zvláštní problém: vždy, když stroje prolétly deštěm a překonávaly rychlost Mach 1 či Mach 2, tak inženýři zjistili, že dochází k drobnému poškozování materiálu plechů. Vědci se tímto efektem začali zabývat a vymysleli zařízení, které takovou rázovou vlnu simuluje.

Rázové vlny fungují jako akupunkturní jehličky. Klapavý zvuk při aplikování rázové vlny dělá cívka, která elektromagnetickým výbojem vytváří ráz. Tato léčba může pomoct například při opakovaných bolestech hlavy, které jsou způsobeny vyšším napětím svalů jdoucích od lebky, od krční páteře, směrem  k hlavě. Ráz pak prochází do struktur, které jsou hluboko pod lebkou.

Aplikace rázové vlny trochu bolí, začínám ale od hodnot 0,01 milijoulu a výkon postupně přidávám. Zůstávám na hodnotě, kterou pacient cítí, ale mírnou bolest je schopen vydržet.
Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka Fyziokliniky

Aplikování radiální rázové vlny

Rázové vlny se nejprve začaly využívat pro rozbíjení ledvinových kamenů, kdy se k místu přistupovalo přes záda pacienta. A lidé, kteří měli zároveň bolesti bederní páteře, zjišťovali, že je po zákroku na ledvinách přestala bederní páteř bolet. Došlo zde k zhušťování kostní tkáně, začalo docházet k tvorbě nových kostních buněk. A když byla na zásahu žena trpící celulitidou, lékaři zjišťovali, že se tkáň začíná vyrovnávat. Po podrobnějším lékařském průzkumu se tato metoda začala dále rozvíjet.

Fyzikální pohled

Rázová vlna obecně vzniká v situaci, kdy se těleso pohybuje prostředím větší rychlostí, než se o takovém pohybu mohou v daném prostředí přenášet informace. V případě zvuku můžeme vznik rázové vlny popsat také tak, že při průchodu tělesa médiem vznikají zvukové vlny, které se při nadzvukové rychlosti zdroje zvuku sečtou do rázové vlny.

Bolí mě za krkem a je to velmi dlouhodobá záležitost, myslím, že to zažívá spousta lidí. Léčba pomocí rázových vln mi velmi pomáhá.
pacient Petr

Jaké ve fyzioterapii existují druhy rázových vln?

Existuje několik druhů rázových vln, tomu odpovídají i tvary nástavců, které je možné k přístroji připojit. Nejrozšířenější je radiální rázová vlna, hlavice pro její aplikování vypadá jako pistole. Uvnitř je trubička, ve které se pohybuje pneumaticky poháněný kovový projektil. Ten naráží na koncovku hlavice, tvoří ji metalurgicky velice složitý materiál. Zařízení generuje rozbíhavou akustickou vlnu. „Tady záleží na výběru koncovky,“ říká Zdeněk Bílek z Fyziokliniky. „Lékař potřebuje rozbíhavou vlnu, nebo vlnu centralizovanou, použije vlnu silnější, nebo slabší. My primárně používáme na uvolňování a rozmělňování svalstva.“ 

Druhý typ vlny je fokusovaná rázová vlna. Výstřely, které jsou při aplikování slyšet, doprovázejí generování  energie, která se odráží od parabolické antény. Vystupuje z aplikátoru do těla a v něm dochází ke zhušťování energie, až dojde k jejímu úplnému zhuštění asi v hloubce 6 až 8 cm. „Tam je energie nejsilnější a to je to místo, které léčíme,“ dodává Zdeněk Bílek.

autoři: Andrea Skalická , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.