Láskou unavení hlavonožci

19. červenec 2012
Monitor

Náruživí hlavonožci platí vysokou cenu: australské sepioly se páří tři hodiny, ale půl hodiny poté jsou téměř úplně vyčerpané.

Sepioly Euprymna tasmanica obývají moře u jižního pobřeží Austrálie. V dospělosti měří jen 7 centimetrů a žijí méně než jeden rok. Podstatnou část života stráví pářením: samci k němu využijí každou příležitost a jedna kopulace trvá nejméně tři hodiny. Je logické, že tak intenzivní milostný život stojí spoustu energie. Biologové z Melbournské univerzity proto odchytili několik sepiol a v laboratoři sledovali, jak dokážou plavat proti konstantnímu proudu vody. Poté jim poskytli příležitost k páření a celý experiment zopakovali.

Odhalili tak, že na to, aby se vzpamatovaly po kopulaci, potřebují sepioly dobrých 30 minut. Teprve pak se jejich plavecká výkonnost vrátí na původní úroveň. „Postkoitální vyčerpání“ je u obou pohlaví stejné, navzdory tomu, že samec, který chapadly drží samičku, zdánlivě vynakládá větší úsilí. Během oné kritické půlhodinky dokážou vyčerpané sepioly jen velmi špatně unikat nepřátelům nebo si shánět potravu. Vzhledem k velmi krátkému životu se jim však vyčerpávající milostný život pořád vyplatí.

Zdroj: University of Melbourne, Biology Letters

-----

<p><iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/EXoFEFWGV7A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio