Kwašniewski v Praze

7. prosinec 2004

Polský prezident Alexander Kwašniewski přijel do Prahy po šesti hodinách náročných jednání s ukrajinskými představiteli. Ačkoli i on přiznává, že nebylo dosaženo úplně optimálního výsledku, za klíčový považuje fakt, že znepřátelené strany dokázaly dohodnout a svým podpisem potvrdit to hlavní: Tedy že 26. prosince proběhne opakované druhé kolo prezidentských voleb.

Alexander:Kwašniewski, polský prezident: " Dokument, který já nazývám minimálním, podepsali šéf opozice pan Juščenko, premiér Janukovyč současný ukrajinský prezident Kučma a šéf parlamentu pan Litvin. To je ten nejdůležitější krok, protože bez dokončení prezidentské volby by se Ukrajina nacházela ve velmi složitém vakuu."

Noční jednání měla mít ale daleko vyšší ambice a dospět k dalším krokům. K urychlení procesu má přispět i nyní probíhající zasedání ukrajinského parlamentu. Alexander Kwašniewski očekává, že Nejvyšší rada Ukrajiny schválí v nejbližších hodinách 2 klíčová rozhodnutí. Alexander Kwašniewski, polský prezident: "Za prvé změní složení Ústřední volební komise, která připustila volební podvody, a za druhé změní volební zákony tak, aby v budoucnu k takovým nesrovnalostem nemohlo docházet."

Polský prezident považuje za klíčové, aby teď všechny strany doopravdy respektovaly v tuto chvíli jediné právoplatné rozhodnutí, tedy verdikt Nejvyššího soudu Ukrajiny a 26. prosince skutečně proběhlo opakované druhé kolo voleb.

Alexander Kwašniewski, polský prezident: "Opakování druhého kola voleb bude znamenat konec pouličních demonstrací a východisko z té krize, která je v těchto dnech na Ukrajině tak viditelná."

Svého polského kolegu dnes po jednání na Hradě podpořil i český prezident Václav Klaus. I on považuje navržené řešení za v tuto chvíli nejschůdnější východisko z komplikované situace.

Václav Klaus, prezident ČR: " Podle mého názoru je to jediné možné řešení, jakékoli jiné by bylo řešením špatným. Pokud se Ukrajina dohodne mezi sebou byť s dohledem a pomocí různých zprostředkovatelů, tak je to určitě dobře."

Situace přímo v Kyjevě je zatím kritická. Opoziční kandidát Viktor Juščenko vyzval své stoupence, aby neopouštěli své stanové tábory v centru hlavního města a pokračovali v obléhání vládních budov, dokud prezident Kučma neodvolá z funkce vítěze zfalšovaných voleb, proruského předsedu vládu Janukovyče. Ten zatím hýří optimismem. Alespoň na oko. V rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera prohlásil, že si bere dovolenou a vrátí se 26. prosince. Prý definitivně jako ukrajinský prezident. A co si myslí politik, kterého otevřeně podporoval ruský prezident Putin i současná hlava Ukrajiny Kučma o tom, že mu nakonec nebylo volební vítězství přiznáno. Cituji: Všichni se proti mně spikli. Jsem totiž nezávislým politikem a kandidátem Ukrajiny.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio