Kubiceho kauza po volbách

15. červen 2006

Spiknutí části policie a ODS s cílem ovlivnit letošní volby do Poslanecké sněmovny, nebo zoufalý výkřik neústupného policisty, který se chtěl dobrat pravdy a kterému byly kvůli tomu házeny klacky pod nohy?

0:00
/
0:00

Právě tak se dalo pár dnů před volbami dívat na způsob, jakým šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice informoval poslance o průběhu vyšetřování některých závažných případů.

Ani s odstupem doby nelze jednoznačně odpovědět na otázku, jaký byl pravý smysl Kubiceho činu. Stejně tak, až důkladné sociologické studie by mohly hodnověrně popsat, jakým způsobem ovlivnil tento čin volební výsledek. Tedy nakolik pomohl či uškodil jedné i druhé nejsilnější straně v zemi. Bez ohledu na to by bylo dobré podívat se na podstatu Kubiceho zprávy. Asi jejím nejvýraznějším rysem je podezření, že organizovaný zločin silně prorůstá do státní správy a že patrně proniká minimálně do předpokojů vlivných politiků.

Není proto překvapením, že Václav Klaus při setkání s ministrem vnitra zdůraznil, že i tyto věci se musí důsledně prošetřit. Pokud by tomu tak mělo být, musela by však uvnitř policie panovat jiná atmosféra. V prostředí, kde existuje podezření, že jsou rozehrávány nejrůznější mocenské hry a kde mohou proti sobě bojovat různé policejní týmy, to bude úkol téměř nesplnitelný. Tím spíš, že volby skončily patem a bez širší politické dohody těžko může začít fungovat nová vláda. Takže nelze vyloučit, že v zákulisních jednáních mohou hrát důležitou roli právě mocenské ambice jednotlivých stran v bezpečnostní oblasti.

Ostatně právě aféra kolem Kubiceho zprávy názorně dokazuje, jak může práce policie ovlivňovat politiku. Když člověk nahlédne do zmiňované zprávy, může si přečíst některé telefonní odposlechy. A z nich lze vyvodit, že některé osoby mající vazby na politiky měly minimálně zájem informovat se o průběhu vyšetřování kauzy biolíh a nelze vyloučit, že se nepokusili další osud případu ovlivnit. Vzhledem k jejich postavení a případným kontaktům na inspekci, nemůže být její práce objektivní. Z tohoto úhlu pohledu se tudíž jeví jako nepochopitelné, že si zkušený policista Kubice počínal tak naivně. Musel totiž počítat s tím, že informace z jeho zprávy proniknou na veřejnost. Proto je divné, že se v ní objevily i nevěrohodné a ničím neověřené informace z podsvětí, týkající se premiéra a osob jemu blízkých. Právě ty poskytly argumenty pro tvrzení, že jde spíše o politickou hru, než o obavu o další osud vyšetřování. Navíc, jak dokázala realita, spolehlivě odvedly pozornost od podstaty problému. A tu poměrně výstižně shrnul do tří bodů po setkání s ministrem vnitra prezident Václav Klaus.

První věcí jsou konkrétní kauzy typu biolíh, nebo vraždy podnikatele Mrázka. Druhou problémy uvnitř policie a třetí podezření na působení některých politiků či osob jim blízkých ve zmiňovaných kauzách. Vrátím-li se k šanci důkladně prověřit všechny tři okruhy, pak je velmi malá. Důvodem pro toto tvrzení je například postavení inspekce ministerstva vnitra , způsob jmenování vysokých policejních důstojníků a také fungování státních zástupců. Zkrátka současný systém je nastaven tak, že se jen velmi obtížně bude hledat objektivní pravda. Pokud by tomu mělo být jinak, musela by být nastavena práce a kontrola orgánů činných v trestním řízení tak, aby došlo k přetrhání vazeb, jak na politiky, tak i na nejrůznější lobbyisty a lidi pohybující se v podsvětí. Ostatně právě sporná pasáž Kubiceho zprávy vychází mimo jiné z materiálů, které prý patřily zavražděnému Mrázkovi. To jasně dokazuje, že se s citlivými informacemi kšeftovalo a že lidé z podsvětí se snažili účelově shromažďovat nejrůznější kompromitující materiály, které pak mohli používat k vydírání politiků. Takže, i když je Kubiceho zpráva vnímána jako směs hodnověrných informací a drbů, měla by i po volbách poutat pozornost a měl by být soustavně vytvářen tlak, aby byla důsledně prošetřena. Samozřejmě ne stylem, jako v minulosti. Řeč je o případech, kdy se někteří policisté či příslušníci BIS dostali k závažným informacím směřujícím do politických kruhů, byli však účelově obviněni a jejich práce byla zmařena. Přitom s odstupem doby se ukázalo, že jejich obvinění bylo liché. Dosavadní dění kolem Kubiceho týmu vyvolává obavy, aby se podobný scénář neopakoval znovu. Otázkou zůstává, zda se tomu v současných poměrech dá účinně zabránit? Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci "http"www.rozhlas.cz/cro6/audio/" Radio na přání

autor: Petr Hartman
Spustit audio