Krystalická Eva aneb Proč je život levotočivý

22. duben 2010

Chemikové z Taiwanu popisují možnost existence jakési „krystalické Evy“, která před 3 miliardami let ovlivnila proteiny všech živých organismů.

K základním stavebním kamenům života patří aminokyseliny, jejichž molekuly existují ve dvou formách optických izomerů: levotočivé a pravotočivé. Tyto formy, které se liší tím, jak stáčejí rovinu polarizovaného světla, si můžeme představit jako pár rukou, z nichž jedna je zrcadlovým obrazem té druhé. Při laboratorních syntézách aminokyselin vzniká rovnocenná směs levotočivých a pravotočivých molekul. Aminokyseliny v proteinech všech živých organismů jsou ale už od počátků života na Zemi pouze levotočivé. To znamená, že před 3 miliardami let se muselo přihodit něco, co navždy ovlivnilo složení proteinů.

Tajemství se teď pokusili rozluštit vědci z Taiwanu. Na směsi levotočivých a pravotočivých molekul kyseliny asparagové (aminokyselina se zkratkou Asp) sledovali, jak teplota a další podmínky ovlivní vznik krystalů. Zjistili, že v podmínkách, které odpovídají těm z doby před 3 miliardami let, snadněji a ve větším množství vznikají krystaly levotočivých molekul. Kyselina asparagová proto kdysi mohla dát vzniknout jakési „krystalické Evě“, z níž vzešla celá populace levotočivých aminokyselin.

Zdroj: ScienceDaily, Crystal Growth & Design

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.