Krysí geny vyprávějí o minulosti

23. září 2010

V minulosti nebyl nejčastějším nevítaným společníkem člověka potkan (Rattus norvegicus), ale krysa obecná (Rattus rattus). Jak se tento druh šířil v závislosti na lidské migraci a obchodu, ukazuje práce vědců z australské organizace CSIRO.

Ken Aplin a jeho kolegové analyzovali mitochondriální DNA 170 krys, pocházejících ze 76 oblastí 32 států. Zjistili, že existuje celkem šest geneticky odlišných linií krys, které mají svůj původ v Asii - konkrétně v Indii, Himálaji, Thajsku, vietnamské deltě Mekongu, Indonésii a východní Asii. K expanzi krys došlo v několika epizodách, které souvisely s lidskou migrací nebo obchodem.

Logo

Například před asi 20 000 lety se jedna linie přesunula ze západní Indie na Střední východ a dále do Evropy. Tato událost pravděpodobně souvisela s růstem počtu obchodních tras v neolitu a době bronzové. Krysy z této linie se pak rozšířily i do Afriky a na lodích evropských kolonizátorů vycestovaly i na americký kontinent. Východoasijské krysy si vybraly jiný směr a na stěhování si počkaly o něco déle - na Tchaj-wan, do Japonska, na Filipíny a do Mikronésie se totiž vydaly před pouhými 3500 lety.

Práce australských vědců mimo jiné vysvětluje skutečnost, že se některé lidské choroby přenášené krysami v určitých částech světa vyskytují častěji než jinde. Je totiž možné, že každá krysí linie si nese své vlastní společenstvo patogenů, odlišné od patogenů jiných linií. Genetické odlišnosti mezi jednotlivými liniemi podle článku na stránkách New Scientist také naznačují, že některé z nich by možná bylo správnější pokládat za samostatné druhy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka