Krize v New Orleans předčila očekávání

2. září 2005

Americký prezident George Bush konečně začal jednat. Ve čtvrtek večer prohlásil, že vláda udělá vše, co bude možné, aby odstranila chaos a ulehčila utrpení těch, kdo jsou dosud uvězněni v New Orleans a jeho okolí, při pobřeží Mexického zálivu, kde hurikán Katrína způsobil nevídané škody. Přiznal současně, že federální americká vláda, stejně jako místní úřady, nebyla na tak obrovskou katastrofu připravena.

Pokračuje evakuace osob z postižených oblastí, která musela být včera krátce pozastavena, protože kdosi začal střílet na vrtulník, jenž se snášel k areálu sportovní haly, kde před hurikánem našly úkryt desetitisíce lidí. Zločinnost vůbec nyní představuje závažný problém: v opuštěných ulicích města řádí skupiny ozbrojených mladíků, množí se rabování a další trestné činny a počet policistů, kteří by měli zavést pořádek, naprosto nedostačuje.

Byly proto povolány posily z řad americké armády a národní gardy, které výslovně dostaly povolení střílet na osoby, které nadále pokračují v rabování a loupežích. Vyskytly se i případy znásilnění žen odvlečených pod hrozbou zabití anebo únos zdravotní sestry, která měla těmto lidem poskytnout k útěku vrtulník.

V zatopeném městě a jeho okolí vázne i zásobování pitnou vodou a potravinami. Schází základní hygiena, lidé jsou vyčerpaní a zoufalí, ale nemohou se odtamtud dostat.

Vyžadují okamžitou pomoc a asi pochopitelně též svalují vinu na úřady a centrální vládu, zejména na prezident Bushe, že se o ně lépe nestará. Prezident ovšem, zdá se, dělá co může. Včera však mimo jiné přiznal, že tak velký rozsah katastrofy "nikdo nečekal" a "nikdo nepředvídal, že se protrhnou hráze".

Prezident Bush přirovnal devastaci po této přírodní katastrofě k následkům teroristického útoku na New York a Washington, od něhož za týden, 11. září, uplynou čtyři roky. A popodotkl, že důsledky obou katastrof jsou stejně vážné.

Pozorovatelé k tomu dodávají, že Spojené státy, které se v uplynulých čtyřech letech připravovaly na další velké teroristické útoky, jsou nyní šokovány tím, jak málo byly připraveny na takovouto přírodní katastrofu. A je téměř jisté, že mezi politiky teď nastane velká debata o prioritách a potřebách nouzových opatření a o tom, jak by se ničivým následkům podobných událostí dalo lépe předcházet.

Preventivní ochrana ohrožených oblastí, která byla evidentně zanedbána, nyní dostane zelenou. Členové amerického Kongresu už přerušili dovolenou a scházejí se ve Washingtonu, aby schválili potřebou legislativu a finanční pomoc lidem v nouzi.

Podle oficiálních informací ze státu Mississippi zahynulo při hurikánu Katrína nejméně 110 lidí, ale skutečný počet obětí je pravděpodobně mnohem vyšší. Zatím probíhá hlavně zachraňování živých a na odklízení pobořených domů a počítání mrtvých není čas. Ze záběrů televizních stanic je však jasné, že v zaplavených oblastech mrtví jsou a těch, kdo se utopili, mohou být tisíce.

V pátek ráno navíc vybuchly na nádraží v New Orleans wagony a začaly hořet. Na místo byli okamžitě vysláni experti na nebezpečné látky, aby zjistili, co se vlastně stalo a zda hrozí nějaké další nebezpečí, např. únik jedovatých látek do ovzduší.

Situace je celkově nepřehledná, zoufalá a prostě katastrofální. A minimálně ještě několik dní bude trvat, než ji budou mít místní orgány alespoň trochu pod kontrolou.

autor: Jan Bednář
Spustit audio