Křesťané chtějí podat mezinárodní žalobu na íránského prezidenta

19. září 2008

Přední evangelická organizace se sídlem v Jeruzalémě tento týden podává petici generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, ve které desetitisíce křesťanů z celého světa požadují, aby byl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád obžalován mezinárodním soudem z podněcování genocidy vůči Izraeli. Podle izraelského serveru Jerusalem Post podepsalo petici přes 55.000 lidí ze 128 zemí světa. Její iniciátor, Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém, návrh podává před návštěvou íránského prezidenta v New Yorku, kde má Ahmadínežád oslovit Valné shromáždění OSN.

"Mlčení většiny křesťanských kněží v době hrůzného pokusu Němců o vyhlazení evropského židovstva zanechalo na církvích nesmazatelnou skvrnu. I proto má dnes množství křesťanů pocit, že je naší morální povinností promluvit vždy, když nějaké tažení hlásající genocidu ohrožuje židovský národ," řekl ředitel organizace, reverend Malcolm Hedding. Podle něj podniká právě takové tažení Írán, a to nejen formou neustálých výhrůžek, že zničí židovský stát, ale i úsilím vyrobit jadernou zbraň, aby své výhrůžky naplnil. Ahmadínežád opakovaně vyhrožuje Izraeli "vymazáním z mapy" a tvrdí, že nacistický holokaust je "pouhý mýtus".

Petice s názvem "Zastavte jaderný Írán" konstatuje, že íránské výhrůžky vůči Izraeli představují jasné porušení Charty OSN i mezinárodní konvence o předcházení a potrestání zločinu genocidy. Vyjadřuje také nesmírné zklamání nad očividnou neschopností OSN a jejích orgánů přijmout opatření, která by toto podněcování ke genocidě zastavila. "Íránské tažení nejen ohrožuje Izrael, ale představuje hrozbu míru a bezpečnosti pro celý svět," stojí v petici.

autor: gzb
Spustit audio