Krejčíř dál uniká spravedlnosti

5. červen 2007

"Je to dobrá zpráva pro darebáky a špatná zpráva pro slušné lidi," chtělo by se v souvislosti s propuštěním Radovana Krejčíře na svobodu parafrázovat slova ministra vnitra Ivana Langera. Před necelými dvěma měsíci zazněla z jeho úst na mimořádné tiskové konferenci v opačném významu.

Bylo to v době, kdy byl Krejčíř dopaden v Jihoafrické republice a vzat do vazby. Ministr vnitra tehdy využil tento krok a pomocí médií se snažil získat body u voličů. Vzhledem k tomu, že se Krejčíř dlouhou dobu ukrýval na Seychelách a vysmíval se na dálku spravedlnosti, mohl být ministr vnímán jako posel dobrých zpráv. Skeptici v této souvislosti upozorňovali na to, že zdaleka není vyhráno.

Jak naznačuje nejnovější vývoj, byl jejich pohled na celou kauzu realističtější než optimismus ministra vnitra. Právě ve světle nejnovějších událostí se jeví jako směšné, jak se před pár týdny Ivan Langer s Jiřím Paroubkem přeli o to, kdo měl na chycení Krejčíře větší zásluhu a kdo by si zasloužil pochvalu od občanů. Zkrátka jak už to v životě bývá, úspěch má hned celou řadu rodičů, kdežto propadák bývá sirotkem. Není tudíž překvapením, že se tentokrát nekonala žádná mimořádná tisková konference. Zároveň se očekávalo tvrzení české strany, že momentálně nic nezanedbala. V této souvislosti však chybí jasné vysvětlení ministerstva spravedlnosti, proč první žádost o vydání jihoafrická strana kvůli formálním nedostatkům nepřijala?

V neposlední řadě je propuštění Krejčíře na svobodu další vhodnou příležitostí, jak může opozice poměrně lacině uštědřit políček vládní koalici. Snaha vytlouct z případu politický kapitál by však v této kauze neměla být dominantní a neměla by překrýt hned několik zásadních momentů.

Předně je třeba zopakovat, že Krejčířova aféra by se nerozrostla do současných rozměrů, pokud by se tomuto kontroverznímu podnikateli nepodařilo uprchnout z jeho vily střežené řadou policistů během domovní prohlídky a celkem bez problémů zamířit do zahraničí. Zároveň je dobré připomenout, že Krejčíř je stíhán za řadu majetkových trestných činů i za některé činy násilné. Je až s podivem, jak se mu léta daří unikat spravedlnosti. V této souvislosti se objevovaly spekulace, že kontroverzní podnikatel mohl mít dobré kontakty v policejních řadách a možná nejenom v nich.

To, že se Krejčíř umí obklopit schopnými právníky a že s jejich pomocí se dokáže vyhrabat téměř z každého průšvihu, dokazuje i způsob, jakým se podle všeho ocitl znovu na svobodě. Krejčířovi advokáti prý přesvědčili jihoafrický soud, že vypršela lhůta, dokdy měla česká strana předat potřebné podklady pro rozhodování o případném vydání Krejčíře do České republiky. Přitom oficiální dokumenty dokazují, že termín byl určen do 19. června. Soudce prý uznal námitky právních zástupců kontroverzního podnikatele a uvalení vazby zrušil. Jihoafrická policie prý na to chtěla reagovat tím, že Krejčíře ihned po propuštění znovu zatkne. Vedení věznice ji však údajně ujistilo, že se tak včera nestane. Proto prý policisté na Krejčíře před branou kriminálu nečekali. Naopak advokáti údajně dosáhli toho, že byl jejich klient propuštěn. Podle očekávání zmizel, byť jeho právníci tvrdí, že se nebude ukrývat a že se nebude vyhýbat soudnímu jednání. Jejich ujištění, že nemá k dispozici cestovní pas, pak zní jako podařený vtip. Vzhledem k tomu, že je Krejčíř v zorném úhlu policie a tajných služeb, byl by mu jeho pravý pas stejně k ničemu. Ostatně do Jihoafrické republiky dorazil na falešný cestovní doklad a pokud by se rozhodl opustit jih Afriky, tak by k tomu rozhodně využil opět pas na jiné jméno.

Nejnovější vývoj kolem Krejčíře tak bude dalším testem schopnosti českých tajných služeb. Nechce se totiž příliš věřit tomu, že by ho agenti pustili z dohledu a že by věřili tomu, že se z vězení jen tak nedostane. Lze proto očekávat, že i nadále půjdou po Krejčířově stopě. Tragikomická hra na četníky a zloděje tak bude pokračovat. Což rozhodně není dobrá zpráva pro slušné lidi, mám-li ještě jednou použít slova ministra vnitra Ivana Langera.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: Petr Hartman
Spustit audio