Krabi houslisté se odposlouchávají

7. červen 2010

Suchozemští krabi houslisté (Uca) se pomalu, ale jistě začínají ucházet o titul jednoho z nejmazanějších bezobratlých živočichů naší planety.

Dřívější studie ukázaly, že samci a samičky uzavřeli oboustranně výhodný obchod, ve kterém se obrana domova směňuje za sex. Krabi jsou teritoriální a hranice svého území si bedlivě hlídají. V případech, kdy je to pro ně výhodné, ale samci se svými sousedy uzavírají obranné aliance. Neštítí se ani vysloveného podvádění. Sameček, který v souboji přišel o zvětšené klepeto – svou hlavní zbraň - si musí nechat narůst nové. Aby ušetřil čas a energii, vytvoří jen „levnou atrapu“, která sice vypadá jako původní klepeto, ale je mnohem lehčí. V souboji by proto neobstálo, ale k výhrůžným gestům postačí.

Klepeta samcům slouží nejen v soubojích, ale také jako lákadlo samiček. Jakmile sameček australského kraba Uca mjoebergi zahlédne samičku, začne svým klepetem rychle mávat ze strany na stranu. Pozorování australských biologů teď ukázalo, že na mávání nereagují jen samičky, ale také jej „odposlouchávají“ ostatní samci – a to i v případě, že žádnou samičku nevidí. Jakmile samec zahlédne mávání jiného samečka, okamžitě začne mávat také. Tím si zajistí šanci, že upoutá samičku, kterou sice nevidí, ale ona jeho možná ano.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.