Koza je pro místní chudé jako účet v bance, říká šéflékař mise v Malawi

20. červenec 2018

Co mise International Humanity lékařům přináší? Jak zdravotníky ze vzdálené Evropy vnímají místní a mají k nim blíž než k tradičním šamanům? Do Afriky se pro odpovědi vypravila redaktorka Andrea Skalická.

Kromě poskytování samotné zdravotnické péče podporuje nezisková organizace International Humanity místní chudé rodiny třeba tím, že jim rozdává kozy. „Je to pro mě obrovská pomoc, teď už se snad o své čtyři vnuky nějak postarám,“ říká obdarovaný muž. 

„Pro ně je koza jako účet v bance s vysokým úrokem,“ vysvětluje šéflékař mise v Malawi, Rastislav Maďar. „Velmi mi to pomůže. Mám hodně dětí a musím je nějak uživit. Snad díky téhle koze je budu moct poslat do školy,“ děkuje za dar matka sedmi dětí. 

Za dobu trvání mise bylo rozdáno potřebným už na 150 koz. Prostřednictvím narozených kůzlat se ale pomoc dostala odhadem až k 500 chudých rodin.

Poslechněte si další audia z vědeckého dobrodružství v Malawi. Dozvíte se třeba to, jaké nemoci zemi na jihovýchodě Afriky sužují, jak vypadá improvizovaná zubní ordinace nebo jak důležitý je pro místní šamanismus.

Spustit audio