Kouchner: Please Mr. Dienstbier shut up

12. prosinec 2000

Na pondělí připadlo první výročí vstupu vojsk Severoatlantické aliance do Kosova. Zpravodaj rozhlasových stanic Svobodná Evropa a Svoboda Jolyon Naegele hlásil z hlavního města Kosova Prištiny, že oslavy prvního výročí ukončení války byly poznamenány novými násilnostmi proti Srbům a že vedoucí administrativy OSN Bernard Kouchner ostře kritizoval Jiřího Dienstbiera.

V neděli večer se na sportovním stadionu v Prištině sešly desítky tisíc Albánců, aby pozdravily příslušníky rozpuštěné Kosovské osvobozenecké armády. Shromáždění několika set dnes už odzbrojených albánských povstalců, kteří tvoří zvláštní skupinu civilní obrany - Kosovský obranný sbor, si vyslechlo projev svého dřívějšího i současného velitele, generála Agima Čeky:

"Při této příležitosti chci poděkovat Američanům, Britům a všem dalším členům aliance, kteří pomohli Kosovu a prostřednictvím letecké operace podporovali náš boj. Jmenovitě chci poděkovat americkému prezidentovi Billu Clintonovi, ministryni zahraničí Madeleine Albrightové a generálu Wesley Clarkovi."

Agim Čeku ale připomněl, že rok po intervenci Severoatlantické aliance stojí Kosovo před závažným problémem násilností - stále dochází k případům žhářství, pumových útoků a střílení - a většinou jsou obětí těchto útoků Srbové. Agim Čeku ve svém projevu dále vyzval obyvatele Kosova, aby tyto násilnosti odsoudili, pokusili se je zastavit a předali pachatele spravedlnosti.

Podobnou výzvu přednesl minulý týden bývalý politický vůdce Kosovské osvobozenecké armády a nynější předseda Kosovské demokratické strany Hašim Thači. Ještě ostřeji odsoudil násilnosti v této provincii na nedělním veřejném shromáždění v Prištině další bývalý politický zástupce UČK, Adem Demači, který dnes stojí v čele tzv. Společnosti pro kulturu a toleranci. Jeho poznámky o tom, že kosovští Albánci by měli místní Srby "tolerovat" a dokonce jim pomáhat, ale vyvolaly pískání publika a projevy nesouhlasu:

"Nezapomínejte na Srby, kteří zůstávají v Kosovu. Jsou v těžkém postavení. Ani srbský režim si jejich přítomnost zde nepřeje. Pomáhejte jim, je na vás, abyste pro ně vytvořili bezpečné podmínky. Jedině pak budete moci zažít vlastní svobodu," řekl Adem Demači, po jehož slovech se ozvaly odmítavé výkřiky a pískání albánské mládeže.

Představitelé Organizace spojených národů a Severoatlantické aliance si v pondělí také připomněli první výročí mezinárodní správy nad touto provincií. Vedoucí mise OSN v Kosovu Bernard Kouchner tvrdí, že přes všechny známé potíže bylo přece jen dosaženo velkého pokroku. Na posledním zasedání Rady bezpečnosti o Kosovu řekl:

"Počet těžkých zločinů jsme omezili zhruba na desetinu toho, co se dělo před rokem, i když stále existují vraždy, násilí, žhářství a další zločiny, zejména proti Srbům v Kosovu."

V pondělí Kouchner podotkl, že důkazem úspěchu západního zásahu v Kosovu byl především návrat osmi set tisíc albánských uprchlíků, které před tím vyhnaly z této provincie srbské polovojenské síly. Podle Kouchnera byla úspěšná také "demilitarizace" Kosova a rozpuštění Kosovské osvobozenecké armády. "Potřebujeme ale hodně trpělivosti," dodal Bernard Kouchner, neboť vybudování společnosti, založené na zásadách soužití a tolerance, potrvá mnoho let.

Bylo by asi zbytečné na tomto místě opakovat, že na vojenský zásah Severoatlantické aliance v Kosovu, jeho příčiny a následky, mají dnes lidé různé názory a že někteří s Kouchnerem nesouhlasí.

Vedoucí mezinárodní administrativy OSN v Kosovu Bernard Kouchner se během své pondělní tiskové konference, uspořádané právě rok po vojenské intervenci Severoatlantické smlouvy v této provincii, zmínil dosti nelichotivě o bývalém československém ministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi, který v posledních letech působí jako zvláštní zpravodaj OSN na Balkáně. Jak známo, Dienstbier se staví kriticky k politice mezinárodního společenství vůči Jugoslávii a nedávno dokonce obvinil Kouchnera z neschopnosti. Bernard Kouchner se nyní proti Dienstbierově kritice veřejně ohradil. Zpravodaj naší rozhlasové stanice v Prištině Jolyon Naegele hlásí, že Kouchner v pondělí vyzval Dienstbiera, aby se už k situaci v Kosovu raději nevyjadřoval, řekl doslova: "Please Mr. Dienstbier shut up."

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.