KOSMICKÉ SETKÁNÍ

24. září 2010

Zpráva pro Marka Janáče a Slávka Hrzala. Sedm statečných kosmonautů se sejde na týdenní dobrodružství v okolí Hamru na Jezeře. 1. srpna se sjedeme do chatové osady Zátiší a další tři dny se budeme toulat v přírodě a plnit nachystané úkoly. A v pátek by mělo proběhnout zhodnocení. Rádi bychom vás tímto chtěli pozvat: "Přijeďte se na nás podívat!" Osazenstvo: 2 počítačoví experti 2 palubní inženýři 2 expediční geologové (ženy) 1 palubní lékař (žena) 0 lunárních architektů Ozvěte se, čekáme. S pozdravem VESMÍR JE VELIKÝ A STREFUJEME SE DO KOMET šutroložka Alena Pešková. (To přišlo mailem.)

No řekněte, je možné takové pozvání odmítnout? Expedice vesmír 2004 byla bezva akce a kdo by nechtěl po roce vidět známé tváře, první české dětské kosmonauty, kteří si vyzkoušeli vesmírný let i výstup na Měsíc? A vůbec nevadí, že všechno bylo jen simulované. Byla to bezva hra se spoustou prima zážitků. A tak jsem se s Markem vydal v pátek do osady Zátiší v okolí Hamru na Jezeře.

Byla to tak trochu bojovka. Najděte mezi spoustou chat a chatiček tu pravou, kde přebývají naši kosmonauti! Ale podařilo se. Po krátkém přivítání nám Alena (šutroložka) sdělila, že mají pro nás test. Takže žádné závěrečné zhodnocení, jak stálo v původním programu. Nutno uznat, že test byl dobře připravený, ale na mě dost těžký. Nejsem v kosmické problematice odborníkem. Marek byl lépe připraven, vyhrál (ale jen o bod). Tak dostal poslední, závěrečný úkol. Jaký, to zjistíte z fotogalerie (ZDE). Taky si v ní můžete prohlédnout speciální kosmickou raketu Zátiší. A pokud si kliknete sem, prozradí vám účastníci setkání, jak nápad vznikl, co ten týden dělali a jestli by se do vesmíru vydali znovu.

Kdo z vás by měl chuť si let do vesmíru vyzkoušet, ať si klikne ZDE. Česko totiž hledá další dětské kosmonauty.

PS: Co všechno malí kosmonauti na svém setkání dělali, to nám prozradili v mailu hned, jak přijeli domů, do civilizace.

V pondělí 1. 8. 2005 se v Zátiší u Hamru na Jezeře (Liberecko) sešlo 5 kosmonautů, kteří se poprvé poznali na soutěži Expedice VESMÍR, pořádané loni Českým rozhlasem. Ve složení 1 palubní inženýr, 1 počítačový expert, 2 šutroložky, jak si samy říkají, a 1 budoucí architektka jsme se potkali na okraji Hamru. S radostí jsme se vydali připravit se do naší asi kilometr vzdálené chaty na hledání mimozemské civilizace. Hned v úterý jsme vyrazili po stopách mimozemšťanů (Merkuranů, Venušanů atd.). Bohužel nám ale upláchli těsně před tím, než jsme je na vršku kopce Děvína (stojí tam zřícenina) dohnali. A obdobně se nám vedlo i v dalších dnech na Stohánku a Stříbrníku. Až v pátek k nám jeden exemplář připutoval tajnou krabicí, odkud jsme ho po dlouhém namáhání vyndali a následně i oblékli do jeho kosmického obleku. Byli jsme šťastní, že jsme se s ním konečně po těch dnech honění setkali. Mlčel ale jako ryba, tak jsme o cizí civilizaci moc nezjistili. Odpoledne nebylo překvapením, když se na nás přijeli podívat Marek Janáč a Slávek Hrzal - nezapomenutelní členové vedení Expedice VESMÍR. Moc jsme se s nimi pobavili, ale naneštěstí brzo přišla sobota a s ní i odjezd...

Zapsal počítačový expert EXPEDICE VESMÍR 2004 - Martin Pecka

autor: S. Hrzal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka