Korálové útesy čtyři roky po tsunami

29. prosinec 2008

Korálové útesy, které v roce 2004 silně poškodilo tsunami, prokázaly velkou pružnost a rychle se zotavují.

Tým odborníků z Wildlife Conservation Society spolupracoval s indonéskou vládou a australským střediskem pro výzkum korálových útesů (Australian Research Council Centre of Excellence for Coral Reef Studies). Vědci prozkoumali 60 různých lokalit v 800 kilometrů dlouhém pásmu podél pobřeží indonéské provincie Aceh, které v roce 2004 silně zasáhlo tsunami. Vědci zjistili, že v oblastech, které tsunami těžce zdevastovalo, je nyní vysoká hustota mladých korálů, které rychle rostou.

Úspěšně "transplantované" korály (Aceh, Indonésie)

Připisují to přirozené kolonizaci poškozených míst korály, které napomohlo také omezení ilegálního rybolovu. Nová generace korálů se objevila také na útesech již dříve zničených dynamitem a jedovatými kyanidy, které místní rybáři používali k lovu ryb. Podle Stuarta Campbella, koordinátora indonéského programu Wildlife Conservation Society, přináší výsledky studie nový pohled na celý proces obnovy korálových útesů. Ten může mimo jiné pomoci pochopit, jak korálové útesy mohou reagovat na současné i budoucí změny klimatu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.