Korálové ryby se trkají jako berani

12. červen 2012
Monitor

Údery hlavou spolu nebojují jen sudokopytníci. Ze stejného soubojového stylu vědci podezírají také býložravé dinosaury rodu Pachycephalosaurus a nyní ho zaznamenali u korálových ryb.

Ploskozubec vysokočelý (Bolbometopon muricatum) z Indického a Tichého oceánu je největším zástupcem takzvaných papouščích ryb (čeleď ploskozubcovití). Dospělí jedinci dorůstají délky 150 centimetrů a mohou vážit přes 75 kilogramů. Ploskozubec vysokočelý je nejen velký, ale také charismatický a dobře známý druh. Studium dosud nedotčené populace z korálových útesů atolu Wake mezi Havají a Guamem však odhalilo chování, o kterém dosud nikdo neměl tušení.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/fFmZdEGoYHI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Tým amerických biologů zde při potápění zaslechl znepokojivý hluk, jakési opakované dunění. Vytvářeli jej samci ploskozubců vysokočelých, kteří spolu rituálně bojovali údery čelem podobně jako berani. Jejich lebka je k takovému trkání uzpůsobená a v čelní části má ztluštělou kost, která je výraznější u samců než u samic. Zatím se zdá, že k soubojům ploskozubců dochází za úsvitu ve dnech, kdy dochází ke tření. Dvojice soků nejprve rychle plave v půlkruhu a snaží se vzájemně zakousnout do hřbetu nebo boků. Poté se ryby postaví proti sobě a zaútočí svými čelními hrboly.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/8T-gnZevlaY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.