Konopí hojí i zlomeniny

31. červenec 2015

Vědci Telavivské univerzity zjistili, že konopí kromě jiného pomáhá léčit zlomeniny, píše izraelský server Times of Israel. Obsahuje nepsychotropní složku cannabidiol, který při pokusech výrazně urychlil hojení zlomených kostí u krys.

Oba hlavní vědci, dr. Jankl Gabet a Itaj Bab, objevili souvislost mezi cannabinoidními receptory v lidském těle a stimulací růstu kostí, které by se možná dalo využít nejen při léčbě zlomenin, ale také osteoporózy a dalších chorob kostí.

Klinický potenciál cannabinoidních sloučenin je podle Gabeta nepopiratelný, i když je třeba ještě dalšího výzkumu vhodných terapií. Cannabidiol má protizánětlivé účinky a nulovou psychoaktivitu.

Vědci při zkouškách také zjistili, že cannabidiol navíc působí jako prevence dalších zranění, protože kost zhojená s jeho pomocí je tvrdší a odolnější než před zlomeninou.

Konopí se už dnes používá ke zmírnění nežádoucích účinků chemoterapie při rakovině, zlepšení chuti k jídlu pacientů s HIV/AIDS a obecně jako lék proti chronickým bolestem nebo posttraumatické stresové poruše.

Vědci v poslední době rovněž zkoumají využití konopí k léčbě Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy a některých forem rakoviny, připomíná Times of Israel.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio