Kočičí parazit může způsobit schizofrenii

13. březen 2009

Britští vědci objevili možnou souvislost mezi kočičím parazitem a onemocněním schizofrenií.

Hlavním hostitelem parazitického prvoka Toxoplasma gondii jsou kočkovité šelmy. Mezihostitelem ovšem může být většina teplokrevných živočichů včetně člověka, který se takzvanou toxoplazmózou může infikovat od domácích koček. Nemoc rychle přechází z akutního stádia do latentního, při kterém parazit vytváří cysty ve svalech a v mozku. Jejich přítomnost zde nezůstává bez následků a dřívější výzkum prokázal, že infekce mění chování hostitele. Tým vědců z Univerzity v Leedsu ji také nově spojuje s rozvojem schizofrenie a bipolární afektivní poruchy.

Parazit totiž v mozku produkuje enzym tyrozin hydroxylázu, který se účastní tvorby neurotransmiteru dopaminu. A právě tato látka ovlivňuje naši náladu, družnost, pozornost, motivace a také spánek. Poruchy v distribuci dopaminu jsou spojovány s projevy schizofrenie a bipolárních poruch. Podle univerzitní zprávy se vědci také domnívají, že zásah parazita do produkce dopaminu ukazuje na možnou souvislost mezi infekcí toxoplazmózou a dalšími onemocněními centrální nervové soustavy - například Parkinsonovou chorobou, Tourettovým syndromem a poruchami soustředění.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.