Klíšťata způsobují alergii na maso

25. červenec 2012
Monitor

Americká klíšťata dělají z lidí nedobrovolné vegetariány. Po jejich kousnutí může vzniknout alergie na červené maso, a postižení lidé mohou na steak zapomenout.

Na jihovýchodě Spojených států se od roku 2009 objevuje nový syndrom – opožděná alergická reakce na požití červeného masa. Postižený člověk se obvykle probudí uprostřed noci za tři až šest hodin po večeři s příznaky kopřivky nebo anafylaktického šoku, který může být životu nebezpečný. Souvislost mezi červeným masem a opožděnou alergickou reakcí se nyní podařilo vysvětlit dvěma vědkyním z americké Virginia Commonwealth University. Syndrom vyvolávají protilátky typu IgE proti oligosacharidu alfa-1,3-galaktóze, který se vyskytuje v červeném mase.

Tvorbu těchto protilátek v lidském těle vyvolává kousnutí klíštěte. Hlavním viníkem je zřejmě klíště americké (Amblyomma americanum), které je hojně rozšířeno v postižené oblasti. Když člověk, který má v krvi protilátky proti alfa-1,3-galaktóze, pozře červené maso, dojde u něj k podobné reakci jako na klíštěcí kousnutí. Imunitní systém se zaktivuje a uvolní velkém množství histaminu, který vyvolá kopřivku nebo anafylaktický šok.

Zdroj: Journal of General Internal Medicine

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.