Klid a pevné nervy. Jen tak rodiče předejdou syndromu třeseného dítěte

25. říjen 2019

Nevhodné zacházení s nemluvnětem může mít nevratné následky, jako je trvalé poškození mozku.

Takzvaný syndrom třeseného dítěte se v České republice vyskytuje jen u několika desítek případů ročně, přesné statistiky ale nemáme. Týká se dětí v prvním půlroce života, které kvůli slabým svalům a jejich horší koordinaci ještě neudrží hlavu.

Při třesení křehká mozková tkáň naráží do lebeční kosti, a snadno tak dojde k poškození mozku. Vlivem setrvačných sil dochází k poranění mozku, praskají některé cévy a může dojít ke krvácení do mozku. Důsledkem také může být krvácení do oční sítnice, takže hrozí i poškození zraku.
Ivan Peychl, primář pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce

novorozenec

Silné třesení může vést k trvalému poškození zdravého vývoje a duševních schopností. Dítě se následně může potýkat s epileptickými záchvaty, slepotou, ztrátou sluchu nebo ochrnutím. Důsledky takového zacházení se mohou projevit v podobě apatie, zvracení, obtíží s dýcháním či bezvědomí dítěte.

V nejzávažnějších případech tzv. syndromu třeseného dítěte může dojít až k úmrtí novorozence

Podle zahraničních statistik může jedna pětina z takto poraněných dětí dokonce zemřít. K takovým důsledkům vede především opakované nevhodné zacházení s dítětem. 

Jaké jsou důvody?

„Je to nedostatek empatie ze strany rodičů, v tu chvíli je člověk ovládnut vlastními negativními emocemi,“ říká psycholog Jaroslav Šturma. „Je unaven a ruší ho pláč dítěte. A reaguje na něj ne jako na živé dítě, které mu tím sděluje, jak se mu vede…“

Rodičovství (ilustrační foto)

Syndrom třeseného dítěte byl popsán v 70. letech minulého století. Pro lékaře je těžké ho odhalit, protože rodiče si obvykle nevhodné zacházení neuvědomují nebo ho naopak zatajují. Takové opakované chování přitom může být klasifikováno jako týrání. Když lékaři pojmou jakékoliv podezření, jsou povinni toto chování nahlásit policii. 

Řešíme a posuzujeme každý případ individuálně. Je zapotřebí zvážit a posoudit všechny okolnosti daného činu. V praxi to znamená zjistit, zda se jednalo o úmyslné či nedbalostní jednání, kdo a kdy se činu dopustil a s jakými následky.
Vrchní komisařka Lenka Sýkorová, Policie České republiky

Logo

V drtivé většině případů se jedná o kojence ve věku do jednoho roku. Rodiče by neměly zapomínat, že nejen svaly, ale celé tělo novorozence je velmi slabé. Důležité je naučit se zvládat vypjaté situace. „Asi jedinou možností, jak těmto případům předcházet, je zajistit, aby si každý, kdo se o malé dítě bude starat, byl vědom, že takové chování je nebezpečné a byl na něj předem psychicky připraven. A ve chvíli, kdy by se měl dostávat do stresu z křiku dítěte, který není schopen utišit, určitě by takovou situaci neřešil hrubým zacházením. Sebeovládání je jediné řešení,“ dodává Ivan Peychl.

Klid v duši a „bílý šum“

Pokud chcete utišit plačící miminko, můžete zkusit například monotónní zvuk, například pobrukování či tichý zpěv.  Můžete také vyzkoušet zvuky, kterým se říká „bílý šum“, tedy zapnutý vysavač nebo fén. Doporučuje se také položit si dítě na hrudník a zhluboka dýchat, poradit vám může i dětský lékař.

autoři: Aleš Březina , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.