Ke stalkingu a zneužívání dětí se čím dál víc využívají mobily a sociální sítě

22. listopad 2013

Až dvě procenta případů nebezpečného pronásledování neboli stalkingu končí v Česku smrtí - varuje organizace Bílý kruh bezpečí, která má svou poradnu i v Liberci v Palachově ulici. Podle zkušeností pracovníků organizace se k tomu čím dál víc používají mobilní telefony a sociální sítě. To samé platí pro zneužívání dětí.

„Přes Facebook se stala obětí nezletilá slečna, kdy docházelo k zneužívání ze strany strýce téhle slečny. Odhaloval se přes webovou kameru a ona se na to musela dívat,“ zmiňuje jeden z případů šéfka Bílého kruhu bezpečí v Liberci Jana Jalovegová.

Sociální sítě a mobily nahrávají stalkerům

Na tuto organizaci se obrátili rodiče dítěte, kteří to zjistili a hledali pomoc. Podle ředitelky této organizace Petry Vitoušové chodí do jejich poraden čím dál víc lidí, kterým někdo prostřednictvím SMS nebo sociální sítě vyhrožuje nebo je dokonce pronásleduje.

Často je to případ pro policii, protože nebývá snadné pronásledovatele vypátrat. Jsou technicky zdatní a mění si identitu.

Nejčastější případy stalkingu? Rozpadající se vztahy a nenaplněné lásky

„Volí jinou techniku, jinou adresu, jiné číslo.. Takže se obávám, že tak jak je ta technika dostupná čím dál většímu počtu populace, tak jak jsou dorůstající generace velmi zdatné v tom zamést stopu, odkud ta zpráva jde, tak je to fenomén, se kterým budeme mít ještě hodně co do činění,“ myslí si Petra Vitoušová.

Hodně případů stalkingu se podle ní vyskytuje v rozpadajích se vztazích. „To znamená, že jeden z partnerů, dost často to je muž vůči ženě, ale máme i případy žena vůči manželovi, neunese ten rozchod. Nesouhlasí s ním - to znamená, že se snaží vrátit do toho privátního života oběti prostřednictvím výhružek, ať už jsou to SMS s projevy lásky, střídané s projevy zášti a hněvu,“ popisuje stalking Petra Vitoušová.

Bílý kruh bezpečí

Pronásledovatel neboli stalker svého partnera velice dobře zná. O to víc ho může psychicky ničit. Zná, co na toho člověka zabere, kde jsou jeho citlivá místa, zná jeho historii a ví, kde se pohybuje.

„Nebezpečné pronásledování se ale týká i nenaplněných lásek. Bývají to známosti z pracoviště nebo z nějakých part, kde není opětován zájem o druhou osobu. A tady to už bývá dost rozdané, umějí to dobře rafinovaně ženy a dívky. To znamená vyhlédnutý objekt, nabídka nějakého vztahu, chození, druhá strana nevyhoví, a teď se začne ten člověk domáhat pozornosti,“ uzavírá Petra Vitoušová, která zároveň připomíná, že stalking je od roku 2010 trestným činem.

Cítíte se pronásledováni? Požádejte o pomoc!

Lidé by neměli váhat, když mají pocit, že je někdo pronásleduje, zajít do Bílého kruhu bezpečí, který v řadě případů spolupracuje s policií. Někdy se dá nebezpečné vyhrožování zvládnout tím, že se oběť stalkingu na čas vzdálí z firmy nebo z domova, aby pronásledovatel vychladl.

Jindy stačí promluvit se šéfem firmy, kde se pronásledování objevilo. Když to nestačí, požádají pracovníci organizace o ochranu pronásledovaného člověka a doprovázejí ho i k soudu. Tak jde totiž nejúčinněji zabránit tragickému vyústění stalkingu.

Spustit audio