Když soused stůně...

23. únor 2010

Hýl mexický si libuje ve shánění potravy v sousedství hýlů nakažených nebezpečnou infekční chorobou.

Samci severoamerického pěvce hýla mexického (Carpodacus mexicanus) mají slabost pro sousedy nakažené nebezpečným mikrobem Mycoplasma gallisepticum. Poznají je podle skleslého vzhledu a zánětu očí. Bakterie se objevila mezi hýly celkem nedávno. Zkušenosti s ní má teprve devátá ptačí generace. Nejnebezpečnější je na nákaze závažné onemocnění plic. Zdravý selský rozum proto napovídá, že by se hýlové měli nemocným ptákům vyhýbat velkým obloukem. Samci hýlů se však chovají naprosto nelogicky. Pokud si můžou vybrat, zamíří shánět potravu do sousedství nemocných ptáků a z vlastní vůle riskují infekci.

Americké bioložky Karen Bouwmanová a Dana Hawleyová z Virginia Tech sledovaly chování hazardujících hýlů a zjistily, že ptákům se risk vyplácí. V sousedství nemocného hýla čelí menší konkurenci a poshánějí více potravy. Platí to jen pro samce. Ti se při střetu s nemocným hýlem obvykle prosadí a získají více potravy, než kdyby o ni soupeřili se zdravým ptákem. Zdravé samice nejsou s to stejnou výhodu zúročit a nakaženým samičkám se vyhýbají. Výsledky výzkumu amerických bioložek zveřejnil vědecký časopis Biology Letters.

Zdá se, že hýl mexický uvízl v evoluční pasti. Za získanou výhodu může jeho populace nakonec zaplatit daň, která bude až příliš vysoká. Masové rozšíření choroby by mohlo mít pro ptáky katastrofální následky.

Logo

Studie v Biology Letters , web Dany Howleyové

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio