Kdo pomůže Ukrajině?

Světová média reagují na příslib Evropské unie a Spojených států, které chtějí poskytnout Ukrajině krátkodobou půjčku. Podle šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové je cílem finanční injekce pomoci případné přechodné kyjevské vládě, aby mohla provádět potřebné politické a hospodářské reformy a aby také mohla uspořádat nové prezidentské volby. Výše takové půjčky zatím známa není. Jeden z ukrajinských opozičních vůdců Arcenij Jaceňuk přitom v neděli prohlásil, že jeho země potřebuje ke stabilizaci své ekonomiky minimálně 15 miliard dolarů.

Polská Gazeta Wyborcza k tomu poznamenává následující: „Evropská unie není zodpovědná za politickou krizi na Ukrajině. Klíč k překlenutí současných problémů se nachází v Kyjevu. Přesto by Unie měla ze všech svých sil podporovat ukrajinský transformační proces. Ukrajina musí konečně slyšet, že má reálné vyhlídky na členství v Evropské unii, pokud splní podmínky s tímto členstvím spojené. Podobné prohlášení však dosud učiněno nebylo,“ konstatuje polský list.

Švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung situaci shrnuje následovně: „Evropská unie dala najevo, že pokud bude v Kyjevu ustavena přechodná vláda, okamžitě připraví rozsáhlou finanční pomoc. Zmocněnkyně EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Ashtonová přitom prohlásila, že tato pomoc není vázána na dlouhodobou dohodu s Mezinárodním měnovým fondem, není ani podmíněna strukturálními reformami.“

Ashtonová uvedla, že jde o to, aby bylo okamžitě stabilizováno ukrajinské hospodářství. Jak dodává švýcarský list, poté, co Rusko podmínilo vyplácení své v prosinci přislíbené finanční pomoci Ukrajině tím, že se kyjevská vláda bude chovat v souladu s přáními Moskvy, je podpora ze strany Bruselu důležitější než kdy jindy. Protože pokud by se mocenské poměry v Kyjevu najednou změnily, našla by Moskva jistě rychle nějaký důvod, proč by svou pomoc najednou zastavila. A Ukrajina by se zase jednou ocitla na pokraji finanční záhuby, uzavírají Neue Zürcher Zeitung.

A jak se na celou věc dívá ruský deník Kommersant? „Evropané zjevně vážně uvažují o tom, že by Ukrajinu podpořili finančními prostředky,“ píše list a pokračuje: „Není ovšem vyloučeno, že se Německo diplomatickou cestou pokusí zapojit do této pomoci také Rusko. Oněch 15 miliard amerických dolarů, které Kyjevu přislíbila Moskva, by v tom případě muselo být použito k ukrajinským reformám.“

Předpokladem takového scénáře by však podle Kommersantu byla nová vláda, kterou by tvořili zkušení odborníci: „Ti by nebyli spojeni s žádnou politickou stranou a mohli by prosazovat i nepopulární opatření. Vládní Strana regionů je ale přesvědčena, že Ukrajina překoná současnou krizi i bez pomoci Západu,“ konstatuje ruský listKommersant.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio