Kdo jsou únosci irácké novinářky? Údajně tvrdili, že patří k bezpečnostním složkám

28. prosinec 2016

Řada zahraničních zpravodajských serverů informuje o únosu irácké novinářky Afráh Kajsíové. Zatím neznámí ozbrojenci vnikli v pondělí večer do jejího domu v Bagdádu a unesli ji. Americké zpravodajské stanici CNN to potvrdili irácké bezpečnostní složky a sestra Kajsíové.

Oficiální zpráva neobsahuje žádné podrobnosti o okolnostech únosu. Irácký premiér Hajdar Abádí nařídil bezpečnostním složkám, aby tento případ vyšetřily a aby udělaly vše pro novinářčinu záchranu. Irácké ministerstvo vnitra už vytvořilo speciální tým, který únos vyšetřuje, píše server americké televize CNN.

Jak dodává, Kajsíová je zkušená novinářka a zaměstnankyně ministerstva kultury. Angažuje se v oblasti ochrany lidských práv a patří mezi kritiky korupce v Iráku. Je známá otevřenou kritikou vlády, píše satirické sloupky pro několik iráckých médií. Kajsíové je 43 let. Spolupracuje s několika iráckými zpravodajskými servery. Píše také pro panarabský list Aš-Šark al-Avsat, který má sídlo v Londýně.

Stojí za únosem kritika ministerstva vnitra?

Server BBC uvádí, že Kajsíová v pondělí zveřejnila v jednom z iráckých médií článek, v němž kritizovala zaměstnance ministerstva vnitra. Podle Kajsíové před učiteli i žáky zbil ředitele školy v jihoiráckém městě Násiríja. Ředitel předtím údajně odmítl potrestat žáka, který se pohádal s dcerou onoho úředníka.

„Není nic horšího než ponížení učitele. Nic není horší než nedbalost těch, kteří nosí zbraně. Pokud si stát chce zachovat dobré jméno, měl by k odpovědnosti volat každého, kdo použije zbraň v rozporu s právem a zákonem,“ cituje část článku Kajsíové server BBC

Syna spoutali v kuchyni

Vedoucí bagdadského Centra pro svobodnou žurnalistiku Zijád Adžílí řekl, že k domu Kajsíové přijelo osm ozbrojenců na nejméně dvou autech. Tvrdili prý, že jsou příslušníci bezpečnostních složek a že musí provést domovní prohlídku. Novinářka jim odmítla otevřít. Následně se násilím dostali dovnitř, spoutali jejího šestnáctiletého syna a zavřeli ho v kuchyni. Potom podle Adžílího z domu odnesli zlato, peníze, mobilní telefony a počítače, uvádí britský deník Guardian. S tím, že mu informace potvrdili zdroje z iráckého ministerstva vnitra pod podmínkou zachování anonymity.

I web stanice BBC se odvolává na nejmenované bezpečnostní zdroje. BBC řekly, že ozbrojení únosci byli v civilu. K domu Kajsíové prý přijeli v pick-upech bez poznávacích značek. Guvernér Bagdádu Alí Tamímí čin odsoudil jako „barbarský“. Cílem pachatelů je podle něj „pronásledovat a umlčet“ novináře.

Válkou zničený Irák patří k nejnebezpečnějším zemím pro novináře, dodává CNN. Organizace Reportéři bez hranic uvádí, že letos jich v Iráku zahynulo sedm. Od americké invaze v roce 2003 a pádu bývalého prezidenta a Saddám Husajna jsou novináři v Iráku častým cílem útoků. Desítky z nich také zahynuly při zpravodajském pokrývání vojenských operací, uzavírá CNN.

autor: thk
Spustit audio