Kdo dříve v Polsku vykrvácí?

16. říjen 2006

Zkrácení volebního období polského parlamentu navrhovali socialisté ze Svazu demokratické levice a liberálové z Občanské platformy. Obě strany nevěří ve znovuzrození vládní koalice, navíc si v důsledku rostoucích volebních preferencí slibují od případných předčasných voleb výraznější úspěch, než zaznamenaly v loňských volbách.

Ostatně koalice bratrů Kaczyńských, Adrzeje Leppera a Romana Giertycha se ukázala jako jalová a neplodná. Alespoň tak to tvrdí nejsilnější opoziční strana Občanská platforma. Charakteristická jsou v tomto smyslu slova premiéra Jaroslawa Kaczyńského. Kouzlem nechtěného jakoby názor svých oponentů zamýšlel potvrdit. Na otázku redaktora varšavské rozhlasové stanice Jedynka v rozhovoru, který dal před hlasováním v Sejmu, co bude nejdůležitějším cílem jeho vlády, odpovídal celých pět minut. Vyjmenoval všechny myslitelné oblasti státní správy a popsal jejich náplň práce. Jedním slovem - programové pusto - prázdno.

Pikantní na hlasování v Sejmu, díky kterému se rozhodování o předčasných volbách odložilo, je skutečnost, že nebyli přítomni ani prezident Lech Kaczyński, ale hlavně ani premiér Jaroslaw Kaczyński. Přednost před klíčovým rozhodování o nejbližší budoucnosti Polska dal návštěvě ve Vatikánu. Donald Tusk pro TOK FM, soukromou zpravodajskou stanici bezmála vizionářsky před samotným hlasováním řekl: ".nevím, o čem dnes budeme hlasovat. Není pan premiér, nejspíš nepřijde ani pan prezident. Tedy dvě nejdůležitější osoby ve státě nebudou přítomny tehdy, kdy na pořadu dne je státní rozpočet a diskutovat se bude o případném rozpuštění parlamentu." Zato premiér Kaczyński věděl, proč si klidně může odjet do Itálie.

Taktikou Donalda Tuska, předsedy Občanské platformy je čekat, až vládní Právo a spravedlnost vykrvácí. Zatím se ale ukazuje, že předčasný kolaps strany Kaczyńských nehrozí. Postaral se o to mimo jiné i Roman Giertych. V okamžiku, kdy bylo zřejmé, že se nepodaří postavit novou koalici, v níž by chybějící hlasy Lepperovy Sebeobrany nahradili lidovci, případně někteří další přeběhlíci, dohodl se Giertych s Lepperem vytvořit jednotný blok. Vzápětí vyzvali premiéra Kaczyńského, aby přestal vyjednávat jinde a umožnil Lepperovi vrátit se do vlády. Aby to Kaczyński neměl tak jednoduché, dohodly se obě malé strany, že do příštích parlamentních voleb půjdou se společnou kandidátkou. Podle stávajících preferencí mají totiž každá za sebe malou naději na volební úspěch. Chtějí ji patrně takto umocnit. Užitečné nakonec spojily s příjemným - premiér Kaczyński už nějaký ten den v zásadě nemá nic proti tomu, aby se Sebeobrana vrátila do vládní koalice a Adrzej Lepper zaujal odpovídající mocenské postavení. Ve hře je zpátky funkce vicepremiéra a ministra zemědělství. Pokud se tak stane, směšnost současné polské politiky bude jen podtržena. To si ve vládním táboře mnozí uvědomují. A tak se vedou úvahy i tom, že by se mohl stát předsedou parlamentu.

Ať tak, či tak, Andrzej Lepper neustoupil ani o krok z požadavku, kvůli kterému ho nakonec v září z vlády Jaroslaw Kaczynski vyhodil. Jde o rozpočet, jehož vládní návrh nyní Sejm projednává. Lepper zarputile požaduje, aby se zvedly výdaje směrované do zdravotnictví, na starobní důchody, na platy ozbrojených složek a v neposlední řadě na dotace do zemědělství. Tedy prohloubit i tak veliké zadlužení státních financí. Změny by měly být vyjednány a zakotveny v nové koaliční smlouvě. Záruku nad nimi by měl převzít podle Leppera prezident.

S největší pravděpodobností staronová koalice povstane jak pták Fénix. Otevřena ale nepochybně bude otázka letošního rozpočtu. Zita Gilowská, současná ministryně financí, také přezdívaná Železná lady, sotva přistoupí na Lepperovy požadavky. Otevřeno zůstane i Tuskem předvídané vykrvácení. Nevykrvácí nakonec dřív samo Polsko?

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: ern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.