Kde se ukrývá Radovan Karadžič?

12. únor 2004

Málokdo uniká spravedlnosti tak dlouho a tak obratně jako někdejší bosensko-srbský nejvyšší představitel Radovan Karadžič, jenž nepochybně nese přinejmenším politickou zodpovědnost za mnohé etnické čistky a obrovské ukrutnosti, k nimž při nich docházelo za války v bývalé Jugoslávii.

Už řadu let se skrývá. A zpočátku nebyl jeho úkryt neznámý- ještě během války v Bosně - a určitou dobu i po jejím skončení - bydlel Karadžič normálně doma i se svou rodinou, jen jeho dům byl vždy mimořádně dobře střežen velmi početnou, organizovanou a dobře ozbrojenou skupinou jeho osobních body-guardů.

Jakmile Spojené státy v polovině 90. let vnutily všem třem zúčastněným stranám tehdejších válek v Jugoslávii - muslimům, chorvatům i Srbům - Daytonskou mírovou dohodu, která de fakto znamenala mír, přestože nadále trvalo velké napětí a vzájemná nenávist mezi nimi, stal se brzy Radovan Karadžič konečně hledaným zločincem a jedním z těch, kdo měl být, alespoň podle amerických představ, za spáchané válečné ukrutnosti postaven před soud.

Srbové však Karadžiče sami nikdy nevydali a příslušníci mezinárodního mírového sboru OSN, nejspíše ve snaze nestupňovat už tak velké vnitřní napětí v Bosně, kde stále znovu hrozilo vypuknutí nové občanské války, ho raději nechali být. Nechtěli zřejmě riskovat ostrou a krvavou srážku se skupinou jeho body-guardů, při níž by nutně muselo přijít o život poměrně hodně lidí a která by mohla být podnětem k dalším násilnostem.

Oficiálně se to vysvětlovalo tak, že Karadžič je sice na seznamu hledaných osob a byl by zadržen, kdyby se nějak dostal do rukou příslušníků mezinárodního mírového sboru, ale sami zahraniční vojáci, kteří tehdy sloužili v Bosně, nijak aktivně Karadžiče nehledali. Nedostali k tomu rozkaz - alespoň v době, kdy bylo ještě veřejným tajemstvím, kde bydlí a mohl by být, třeba po přestřelce, zatčen.

Pak se samozřejmě už začal mnohem lépe skrývat a v průběhu let nevyšla řada pokusů ho zadržet. A v poslední době se už na něj skoro zapomnělo.

Západ jakoby počítal s tím, že Radovan Karadžič se nakonec sám vzdá haagskému tribunálu, až ho jednoho dne samotného přestane bavit se neustále skrývat a že se pak bude třeba chtít hájit podobně jako bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič. Nic takového se ale nestalo.

Až teď se stojatá voda kolem Karadžiče opět trochu rozvířila. Hlavní prokurátorka haagského mezinárodního tribunálu Carla del Ponteová totiž ve středu oznámila, že podle jejích informací se Radovan Karadžič momentálně ukrývá v hlavním městě Srbska Bělehradě.

Po schůzce se zástupcem EU pro zahraniční politiku Javierem Solanou, s nímž hovořila v Bruselu, řekla Ponteová novinářům, že jednotky Severoatlantické aliance se naposledy pokusily Karadžiče zadržet 10. ledna - opět bezvýsledně - a minuly se s ním prý jen o dvě hodiny.

Ani po osmi a půl letech nebyl Radovan Karadžič dopaden. Srbská vláda pochopitelně vyjádřila nad výrokem Ponteové "upřímné" překvapení. Není to prý nic nového, co říká, jen nikdy neposkytne informace, které by jim pomohly ho zatknout, poznamenal k tomu předseda nynější srbské vlády Zoran Živkovič.

A tak je jeho zatčení stále stejně v nedohlednu jako bylo v roce 1995, na konci války v Bosně a Hercegovině.

autor: Jan Bednář
Spustit audio