Kde je slunečnice doma?

16. srpen 2011
Monitor

Slunečnice je Američanka. K její domestikaci zřejmě došlo jen na území Spojených států.

Semena domestikované slunečnice (Helianthus annuus) byla objevena na mnoha amerických a mesoamerických nalezištích z předkolumbovské éry. Je možné, že byla domestikována nezávisle na sobě dvakrát, přičemž centry domestikace bylo Mexiko a východ Severní Ameriky. Alternativní teorie říká, že k domestikaci došlo pouze na východě Severní Ameriky, odkud se slunečnice ještě před španělskou kolonizací dostala do Mexika prostřednictvím obchodních tras.

Odhalit místo původu domestikovaných slunečnic pomohla genetická studie. Vědci z Indianské univerzity porovnali genetickou rozmanitost divokých i domestikovaných rostlin z Mexika, Spojených států a Kanady. Výsledky ukázaly, že všechny pěstované slunečnice pocházejí z jediné linie, která byla domestikována na východě Severní Ameriky. S největší pravděpodobností k tomu došlo v údolí řeky Mississippi na území dnešního Arkansasu. Žádné známky nezávislé domestikace v Mexiku vědci nenašli.

Přesto zbývá malý prostor na pochybnosti. Mexická linie slunečnic například mohla vzniknout a vymřít bez potomků. Někteří vědci spekulují, že její vymizení mohlo být dílem španělských kolonizátorů, kteří ve slunečnicích viděli aztécký symbol uctívání slunce.

Zdroj: Indiana University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.