Kauza Union banky

8. duben 2003

Jako ve westernu z divokého Západu si musí připadat člověk, který sleduje dění kolem Union banky. U solidního bankovního domu by se očekávalo, že bude řešit své problémy kultivovaně. To, co se kolem Union banky v těchto dnech odehrává, má však k tomuto stavu hodně daleko.

Když v únoru letošního roku hrozilo, že banka nemá dostatečné rezervy k hotovostní výplatě klientů, došlo k uzavření jednotlivých poboček. Centrální banka s ní zahájila správní řízení, které vyústilo v rozhodnutí o odnětí bankovní licence. Proti tomuto kroku se akcionáři Union banky odvolali. Až sem by to byl tuctový příběh banky, která měla příliš velké oči a zaplatila za ně krachem. Na začátku dubna se však objevila informace, která působila jako aprílový žert. Krajský soud v Ústí nad Labem totiž vyhlásil konkurz Union banky.

Přesněji řečeno konkurz se vztahoval na společnost Česká revitalizační, která se prý stala nástupcem Union banky. Tímto verdiktem soudce překvapil jak akcionáře, tak představenstvo a dozorčí radu banky a samozřejmě také Českou národní banku. Ta totiž neudělila souhlas s převodem bankovní licence na Českou revitalizační, takže ta se těžko mohla stát bankovním ústavem. Dokonce Centrální banka o něčem takovém vůbec nevěděla. Vše nasvědčuje tomu, že šlo o naivní podvod. Ten se uskutečnil na základě padělaných listin.

Potvrzuje to také krok soudce, který vyhlášený konkurz po několika dnech opět zrušil. Je s podivem, že soudce vůbec může vyhlásit konkurz, který se má týkat celkem velkého bankovního domu a dostatečně si neověří všechny okolnosti. Tím spíš, že u ostravského Krajského soudu už bylo zahájeno konkurzní řízení na majetek Union banky. Tím spíš, že v obchodním rejstříku nelze nalézt zápis o společnosti Česká revitalizační. Nelze se divit tomu, že dokonce ministr spravedlnosti označil takovýto postup za krajně nestandartní. Vše nasvědčuje tomu, že jde o boj o několikamiliardový majetek, který v krachující bance ještě zůstal. Samozřejmě za předpokladu, že díky zmatkům kolem konkurzu jeho část nezmizela. Kolem bankovního ústavu, který s největší pravděpodobností přijde o licenci, krouží celá řada zájemců. Jde údajně například o lidi kolem podnikatele Stanislava Prose. Ten se podílel na kontroverzní privatizaci OKD a za komunistů byl zapleten se Státní bezpečností.

O Union banku se má prý ucházet také firma Quonex Real. Ta se "proslavila" ve sporu kolem výstavby haly pro hokejové mistrovství světa. Ukázalo se, že neplní závazky a že pozemky, které nabídla Sazce, jsou zastaveny.

Dalším údajným zájemcem o Union banku mají být podnikatelé kolem Setuzy. Podivné machinace tohoto podniku, týkající se akciových operací mezi Českomoravskou finanční a leasingovou společností a právě Setuzou, připomínají praktiky tunelování. Zkrátka kolem krachující Union banky se točí příliš mnoho důvěru nebudících lidí. Nelze se proto divit, že způsob, kterým se o majetek Union banky bojuje, připomíná divoký Západ.

Do koloritu pak zapadá také informace z úterního servisu ČTK. Podle agenturní zprávy se právě v úterý měla konat mimořádná valná hromada. Musela být však rozpuštěna. Jak tvrdí ČTK, kvůli tomu, že zmizel i se svým tělesným strážcem předseda představenstva společnosti Union Group. Shodou okolností člověk, který měl podepsat směnku na tři miliony eur. Ta měla jistit úvěr, poskytnutý Union bankou jedné spřízněné firmě. Tím, že se valná hromada nekonala, zkomplikovala se cesta společnosti Goldman Sachs do dozorčí rady.

Přitom právě tato společnost se snaží odkoupit akcie banky a případě jí zachránit. To by se nemuselo zamlouvat těm, kteří mohou mít naopak zájem na krachu banky, na vyvolání chaosu a na získání co největšího dílu majetku. Současné dění kolem Union banky dává minimální naději na to, že se z ní opět může stát solidní bankovní ústav.

<!-- <<< -->

autor: Petr Hartman
Spustit audio