Kauza Diag Human

25. duben 2003

Tři sta dvacet šest miliónů korun sice není stejný kalibr jako zhruba deset miliard, přesto jde o slušnou sumu, o které by se mělo veřejně diskutovat. Řeč je o dvou výplatách státu poškozeným firmám.

Mediálně známější je arbitráž týkající se znehodnocení investice společnosti CME do televize Nova. Ta by kapsy daňových poplatníků měla přijít na zmiňovaných deset miliard. Důvody byly opakovaně na veřejnosti probírány. Různé strany sporu předkládaly důkazy. Každý člověk si pak na internetu mohl přečíst výsledek arbitráže i s jeho zdůvodněním. Na faktu, že stát bude muset vyplatit desetimiliardovou sumu, to asi nic nezmění. Občané si alespoň mohli udělat obrázek o tom, proč stát musí vydat jejich peníze.

V případě tři sta dvaceti šesti miliónů korun. K jejich výplatě došlo de facto v tichosti už před čtvrt rokem. Peníze ze státní pokladny doputovaly na účet firmy Diag Human. Jde o bolestné za označení firmy jako podezřelé v souvislosti se zakázkou na obchod s krevní plazmou. Tím prý firma přišla o výnosný kšeft. Pochybnosti o firmě, která nedávala dostatečné záruky, byly v té době na místě. Minimálně kvůli tomu, že veřejné mínění bylo znepokojeno skandálem s nakaženou krví ve Francii. Nyní by na kontě údajně poškozené firmy Diag Human mohlo skončit více než pár set miliónů korun.

Z důvodu prodlení by prý úroky mohly navýšit tuto částku na sumu v rozmezí čtyř až šesti miliard korun. Zatím byla firmě vyplacena zhruba desetina. Kvůli čemu a co ještě hrozí státu?

Odpověď na tyto otázky zatím zůstávají zahaleny rouškou tajemství. Na svědomí je má smlouva o odškodnění firmy, jejíž jedna pasáž zakazuje smluvním stranám cokoli říci, takže se veřejnost nemůže dozvědět, na základě čeho stát peníze vyplatil, kde se stala chyba a co daňové poplatníky ještě může čekat. Záleží na tom, jak se soud postaví k žádosti ministryně zdravotnictví Marie Součkové. Ta chce příslušnou pasáž o mlčenlivosti zrušit. Pak by pravda mohla vyjít na světlo. Do té doby existuje prostor pro různé spekulace, proč je dobré o celé kauze radši mlčet.

Záhadné je například to, proč se stát nepustil do soudního sporu a přistoupil na mimosoudní vyrovnání. Tím spíš, že kolem firmy Diag Human se objevovaly pochybnosti. Na ně například v týdeníku Respekt v březnu 1995 upozorňoval redaktor Martin Kontra. Pro přesnost ocituji některé pasáže. Cituji. "Firma Diag Human není nikdo jiný, než právní nástupce firmy Conneco. Ta se v roce 1990 pokusila vyvézt přes neexistující švýcarskou firmu do Lesotha několik set kilogramů Metachalonu, psychotropní látky, která je na seznamu zakázaných léčiv. V bouři následného skandálu se představitelům Conneca podařil husarský kousek. Přesvědčili policii o tom, že látku vlastně chtěli vyvézt omylem. Nevěděli prý, že se to nesmí. Proto bylo vyšetřování začátkem roku 1992 zastaveno.

Firma se ale vzápětí dostala do novin podruhé. Její pracovníci navázali kontakt s některými transfúzními stanicemi v Čechách a bez povolení od nich nakupovali krevní plazmu. Tato činnost vyvrcholila odvoláním ředitele nemocnice ve Frýdku - Místku, která Connecu dodala okolo šesti set litrů plazmy. Společnost vzápětí podala žalobu na tehdejšího ministra Bojara za omezování hospodářské soutěže. K soudu ale nedošlo. Plazmu nepovažují za zboží nikde na světě. Jde o látku nezbytnou pro krevní transfúze a pro výrobu léků podporujících imunitní systém, kterou je možno získat pouze při odběru krve a nelze ji ničím nahradit.

Ministerstvo zdravotnictví export plazmy reguluje Conneco. Úředníci si však pamatovali její metachalonový byznys a ze soutěže ji vyřadili. Krátce po tomto neúspěchu prošel podnik důležitými změnami. Majoritní podíl si v něm během roku 1993 koupila Diag Human, švýcarská firma vedená českým emigrantem Josefem Šťávou. Koncem roku 1993 vypršela platnost licencí ministra Bojara a Rubášův úřad vypsal nový konkurz. V té chvíli se na scéně objevila Diag Human. Sítem však neprošla ani tentokrát. Nechtěla totiž krevní plazmu zpracovávat, ale pouze s ní obchodovat". Konec citátu z článku Martina Kontry v týdeníku Respekt z března 1995.

Už pouze tato citace vyvolává údiv, proč stát poměrně bez boje vzdal spor s firmou Diag Human. Vzhledem ke zmiňovaným skutečnostem mohl těžko poškodit dobré jméno firmy. A naopak by bylo divné, kdyby bez jakýchkoliv výhrad přidělil Diag Human vývozní licenci. Pokud se podaří odtajnit smlouvu o vyrovnání, bude zajímavé zjistit, kdo toto vyrovnání za český stát navrhl a na základě jakých faktů k němu přistoupil. Možná, že by to mohlo zajímat nejenom veřejnost, ale také policejní složku na odhalování korupce.

autor: Petr Hartman
Spustit audio