Kateřina Perknerová: Náboje pro křiklouny

3. únor 2022

V davu demonstrantů před Poslaneckou sněmovnou bylo poměrně snadné rozpoznat účelové manipulátory, politické hochštaplery, odpůrce čehokoliv z přesvědčení a křiklouny. Byli tam ale také lidé, kteří daleko víc než po konci pandemického zákona toužili po sounáležitosti. Mávali vlajkami, bušili do bubínků, pěli písně a cítili se silní příslušností ke spřízněnému kmenu.

Ztotožněním byli tak omámeni, že se jim dokonce líbily i ty šibenice, které by v příčetném stavu použít odmítli. Tedy snad.

Čtěte také

Protestujícím spoluobčanům bylo v podstatě jedno, zda skandují proti Babišově, nebo Fialově vládě. Brojí proti komukoliv, kdo je nahoře, zatímco oni jsou dole, zneuznaní, vykořenění, bez opěrného bodu. S racionálními argumenty proti konkrétní normě to nemá nic společného.

Přesto je právě s lidmi tohoto ražení nutné pracovat. Nebo minimálně jim nedávat trumfy do ruky. Pokud se jich totiž zmocní vůdce bez skrupulí, je na malér zaděláno. V době, kdy se kumuluje únava z covidu, energetická krize, zdražování a obavy z války na dosah ruky, je frustrovaných občanů čím dál víc. Negativní emoce spojené s beznadějí není těžké obrátit proti vládnoucí garnituře.

Plýtvání peněz na propagaci paní Aleny

A jak se ta k nebezpečí staví? Vydává opatření, jež smete se stolu Nejvyšší správní soud. Naprosto totožně, jako se to dělo za vlády Andreje Babiše (ANO). Připraví novelu pandemického zákona, která je tak mizerná, že ji musejí opravovat koaliční poslanci pozměňovacím návrhem.

Čtěte také

Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) to omlouvá velkým časovým tlakem.

Nesmysl. Od loňského 9. října pětikoalice ví, že bude řídit zemi. Nic jí nebránilo oslovit pár excelentních právníků, aby sepsali jednoduchou úpravu proticovidové normy, jejíž platnost končí 28. února. Šlo by o pár paragrafů, protože předpis má platit jen do listopadu. Mezitím by měl ministr pro legislativu zpracovat opravdu kvalitní krizový zákon, který by se netýkal jen pandemií, ale všech život ohrožujících situací.

Přihazuje i opozice. Ve sněmovně demagogicky blokuje jednání a podněcuje davové vášně. Její kultivovanější část se aspoň tváří, že využívá jen možnost věcně kritizovat špatný návrh. A strouhá mrkvičku, protože moudra bez odpovědnosti váží méně než motýle poletující mezi květy.

Čtěte také

O to méně se hnutí ANO zabývá plýtváním peněz na propagaci své exministryně financí. Dva miliony pro fotografa a kameramana za paní Alenu tisíckrát jinak jsou vskutku výsměchem daňovým poplatníkům. Příslušné orgány by měly konat.

Stejně jako v případě úředníků posedlých skartační mánií na Pražském hradě. Nebo zapomětlivých žalobců v kauze Stoka, jimž se ze spisu jaksi vypařilo jedenáct tisíc stran.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Suma sumárum, ve všech případech jde o náboje, kterými populisté nahnědlého typu budou ochotně zásobovat pušky namířené nejen na vládnoucí politiky, nýbrž na demokracii obecně.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio