Karel Wichs: Volby ve Venezuele

24. září 2010

V neděli se budou ve Venezuele konat parlamentní volby. Země s 26 miliony obyvatel si zvolí 165 poslanců. Zvláštností Venezuely, kterou si prosadil vloni president Hugo Chávez, je rozdělení poslanců do tří skupin.


110 jich je voleno přímo, tedy na jméno, 52 poslanců bude voleno podle stran. To znamená, že volič nezaškrtává konkrétní osobu, ale politickou stranu. A konečně tři poslanecká křesla jsou vyhrazena pro domorodce, tedy pro Indiány. Aby to nebylo jednoduché, a to si také prosadil stávající president, každý poslanec je volen jiným počtem hlasů.

V méně zalidněných oblastech stačí na zvolení pouhých 20 tisíc voličů, zatímco třeba ve státě Zulia bohatém na ropu i obyvatele potřebuje poslanec ke zvolení 400 tisíc hlasů. Díky novému zákonu O volebním právu, který byl přijat vloni v prosinci strana, která získá 51% hlasů, obdrží ve sněmovně 70% křesel. To samozřejmě preferuje velké strany nebo seskupení stran.

Jinak ovšem nadpoloviční většina poslanců nehraje zas až takovou roli. Ty nejdůležitější zákony musí být přijímány dvoutřetinovou většinou, tedy 110 hlasy. Tři pětiny hlasů, tedy 99 poslanců, stačí k udělení pravomocí presidentovi, aby o některých věcech rozhodoval sám, aniž by záležitost prošla parlamentem. Je to nástroj, který Chávez dnes velmi často využívá, neboť mu to usnadňuje vládnutí. A dovolit si to může, neboť v parlamentu má výraznou většinu.

Přihodilo se to tak, že opozice se v posledních parlamentních volbách dopustila podobné chyby jako čeští demokratičtí ministři v roce 1948. Nezúčastnila se voleb a myslela si, že volby budou neplatné. Dnes se z této chyby opoziční strany poučily a nejenže do voleb jdou, ale sdružily se do Stolu demokratické jednoty MUD. „Naše spojenectví není ideologické,“říká Ismael García, jeden z lídrů opozice, který vede stranu Podemos Zmůžeme to. Do roku 2007 byla tato strana spojencem Huga Cháveze a jeho Jednotné socialistické strany Venezuely.

Hlavní důvody rozchodu jsou tři a jsou tak typické, že stojí za to je zaznamenat. Prvním je odpor k Chávezově ústavní reformě, která umožňovala donekonečna volit téhož presidenta. Druhým důvodem bylo odejmutí licence oblíbené stanici Radio Caracas televisión. A třetí byl požadavek, aby se strana Podemos rozpustila do Chávezovy Jednotné socialistické strany Venezuely.

Více jak deset opozičních stran organizovaných v MUD chce získat o něco víc než dvě pětiny poslanců, to jest nejméně 67 křesel. To by odpůrcům Cháveze umožnilo vetovat změny ústavy i presidentské pravomoci. A právě kvůli tomu jsou tyto volby důležité. Aby získal víc hlasů, lídr středopravé strany Nejdřív spravedlnost Primero justicia Gustavo Rojas sliboval voličkám zdarma plastickou operaci prsou. Podle něj jsou takové operace na trhu žádané a je to vlastně totéž, jako když jiní nabízejí televizory nebo knihy.

Hugo Chávez se už taky nechal slyšet, totiž že jeho strana získá víc než dvě třetiny poslanců. V neděli se nevolí president, ale přesto se z většiny plakátů na voliče usmívá Chávez. Je to proto, že je oblíbený. Zejména u chudiny.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: Karel Wichs
Spustit audio