Karel Wichs: Přejí si Katalánci referendum? A pokud ano, chtějí samostatnost Katalánska?

4. září 2014

Předseda socialistické strany Španělska Pedro Sánchez navštívil ve středu katalánského premiéra Artura Mase v jeho sídle v Barceloně. Ujistil ho, že jeho strana je zajedno s lidovci v otázce vyhlášení referenda o samostatnosti Katalánska: Nepřeje si ho. Je protiústavní.

Obě největší španělské strany – tedy lidovci a socialisté – jsou také proti předběžnému dotazu na referendum. Měl by znít: Přejí si Katalánci referendum? A v případě že ano: Chtějí samostatnost Katalánska?

Lidovci vládnoucí Španělsku jsou proti jakýmkoli změnám. Na rozdíl od nich socialisté v opozici si mohou dovolit určité ústupky. Navrhují sedmnácti autonomním společenstvím, tedy nejen Kataláncům, federativní uspořádání. Není jasné, jak by mělo vypadat.

Podle socialistů je to otázka dalších jednání. Určitě by ale znamenalo rozvolnění centrální vlády. S návrhem na federaci přijel Sánchez do Barcelony. Jeho přijetí by pomohlo taky katalánským socialistům. Ti drží basu se špičkami strany a ztrácí přízeň voličů.

Čtěte také

Na jednáních s premiérem Arturem Masem se socialisté shodli na tom, že se nemůže konat předběžný dotaz, ani referendum, pokud to ústřední vláda nedovolí. Jasně to vyjádřil jejich předseda Sánchez: „Nemůže se konat, protože by bylo ilegální.“

Zdá se, že Artur Mas by rád ustoupil. Neoficiálně prohlásil, že není vhodné klást nějaké dotazy občanům, když to centrální vláda nedovolí. Jeho strana Convergencia y Unión (CiU) je však tlačena koaličními partnery z Esquerra Republicana (ERC) ke splnění slibu uspořádat referendum.

Barcelona

Její předseda Oriol Junqueras, prohlásil, že sliby se plnit musí, jinak vystoupí z koalice a už nikdy s Masem nebude spolupracovat. A tak Mas prohlásil, že je konec debat a začal čas činů.

Jaké činy měl na mysli, však neřekl. Ještě před necelým měsícem po schůzce s premiérem Marianem Rajoyem v Madridu prohlašoval, že jde o prvotní vzájemné oťukávání. K další schůzce zatím nedošlo.

Příští čtvrtek oslaví Katalánci svůj národní svátek – Diadu. Podle separatistů se má stát demonstrací za samostatnost. Podle průzkumů klesá počet příznivců nezávislého Katalánska. Už je jich méně než jejich odpůrců.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.