Karel Wichs: Mexičané nevraždící, ale vzkvétající

27. srpen 2014

Mexiko je v povědomí Středoevropana nebezpečnou zemí. Lidé se tam vraždí pro drogy, mocné gangy bojují mezi sebou na smrt a ženy tam zabíjejí po tuctech. Během končící návštěvy mexického prezidenta Enrika Peňi Nieta v Kalifornii se však ukazuje jiné Mexiko, vzkvétající.

Tak označil jižního souseda kalifornský guvernér Edmund Brown. A měl jistě na mysli, mimo jiné, že vzájemná obchodní výměna se po Nietově návštěvě ještě zvýší. Dnes činí 60 miliard dolarů. Je tedy stejná jako mezi Mexikem a Evropskou unií.

Mexiko v posledních dvou letech provedlo řadu ekonomických reforem. Mají vést k větší otevřenosti trhu, k privatizaci a k přílivu zahraničního kapitálu. Do konce desetiletí se má podstatně zvýšit DPH země a vytvoří se desetitisíce pracovních míst.

Nejdůležitější reformou je privatizace těžby a zpracování ropy, na kterou je země relativně bohatá. Největší naleziště se nacházejí v Golfském zálivu. Nejblíž k nim mají Kaliforňané. Zájem o tamní ropu projevil guvernér Brown, když v červnu navštívil Mexiko v doprovodu dvou desítek obchodníků.

Čtěte také

Není to ale pouze tak, že by Kaliforňané těžili ze sousedských vztahů. Kalifornie je nejbohatším a nejlidnatějším státem USA. Každý třetí obyvatel je Mexičan nebo mexického původu. Podle počtu obyvatel je Los Angeles druhé největší „mexické“ město po Mexico City.

Ne všichni jsou však v zemi legálně. Demokratický guvernér Brown pro ně prosadil několik vstřícných zákonů. Nelegální imigranti si mohou udělat v Kalifornii řidičský průkaz, dostanou půjčku na vysokoškolské studium. Nikde jinde na světě se nevydávají miliony dolarů na programy pro studenty, kteří nemluví anglicky.

Mexický prezident Enrik Peňa Nieto s manželkou a kalifornským guvernérem Edmundem Brownem v Los Angeles

V poslední době se objevil problém migrujících dětí. Ze střední Ameriky a Mexika přecházejí tajně hranici do USA, ti menší v doprovodu někoho dospělého, ti starší zpravidla sami. Nieto se s Brownem shodli, že „nelze ospravedlnit použití vojenské síly, když se jedná o děti“. Proto se rozhodli vybudovat pro ně záchranné stanice.

Je třeba dodat, že Edmund G. Brown jr. se letos na podzim bude ucházet podruhé o guvernérské křeslo v Kalifornii.

autor: Karel Wichs
Spustit audio