Karel Barták: Zpráva Evropské komise o stavu vlády práva EU má smysl, bude se v ní pokračovat

28. červenec 2024

Evropská komise pochválila Českou republiku, že dodržuje pravidla vlády práva. Našla sice několik vad na této kráse, ale celkově v letošní zprávě o stavu právního státu v EU dopadla Praha dobře. Podobně hodnotila komise poměry ve většině členských států – její zpráva potvrdila, že Evropská unie je nadále jednou z mála oblastí naší planety, kde jsou dodržována lidská práva, lidé se těší svobodě a mají možnost demokraticky ovlivňovat osudy svých zemí.

Komise vyhodnocuje stav soudnictví, boj proti korupci, svobodu a pluralitu médií a celkové demokratické fungování institucí a společnosti v každé z 27 členských zemí od roku 2020.

Čtěte také

Dělá to v těsné součinnosti s vládami i občanskými organizacemi. Postupuje přitom rigorózně podle schválené metodologie a snaží se měřit všem stejným metrem. Národní zprávy jsou velmi přesné, popisují všechny důležité korupční a další kauzy za poslední rok a obsahují konkrétní doporučení.

Tento významný nástroj v rukou evropské exekutivy prosadila česká komisařka Věra Jourová a zanechala tak v počínání Evropské unie trvalou a hlubokou stopu. Nový nástroj si vynutil prudce se zhoršující stav dodržování demokratických pravidel v Maďarsku a v Polsku. Dnes se stal součástí unijního ekosystému a důležitým podkladem pro rozhodování, zda proti té či oné zemi budou použity tvrdší postihy, než jsou nezávazná doporučení.

Kohezní peníze

Zatímco Polsko se podle komise postupně vrací k dodržování pravidel vlády práva, Černého Petra dostalo v letošním vydání zprávy opět Maďarsko. Vyčítá se mu nedostatek transparentnosti při přidělování trestních případů soudům, lobbing bez kontroly, mlžení kolem případů korupce a rozhodování o nich.

Čtěte také

Veřejnoprávní média neodpovídají evropským standardům nezávislosti. Vláda klade překážky činnosti nevládních organizací. Poškozuje práva migrantů v azylovém řízení. Dopouští se diskriminace sexuálních menšin. O chlup méně kriticky se komise vyjádřila také ke Slovensku.

Připomeňme, že v posledních letech spatřil světlo světa také princip podmíněnosti výplaty financí z kasy EU dodržování pravidel právního státu. Pokud některá vláda pošlapává hodnoty, které se všichni zavázali respektovat, nedostane evropské peníze. Maďarsku tak Brusel z vůle členských států blokuje dál 20 miliard z takzvaných kohezních peněz. A z „fondu obnovy“ nedostalo ani krejcar. 

Tato tvrdost není každému po chuti, zvláště ne přátelům maďarského premiéra Orbána. Proč by se však měly peníze z kapes daňových poplatníků vyplácet těm, kdo nedodržují pravidla? I mezi státy sdruženými v jednom klubu musí být jasno. Evropská komise udělala v tomto směru za posledních pět let kus práce a členské země ji většinově podpořily. Staronová předsedkyně von der Leyenová slibuje, že v tom bude pokračovat.

Karel Barták, bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu, komentátor Info.cz

Ono to totiž s tou vládou práva není zase tak růžové, jak by se mohlo z četby letošní zprávy zdát. Sama komise ji pozoruhodně doprovodila zveřejněním průzkumu veřejného mínění, ve kterém občané například masově žehrají na všudypřítomnou korupci, a to napříč unií. Dvě třetiny jich věří, že korupce v jejich zemích vzkvétá. Je o tom přesvědčeno 98 procent Řeků, 96 procent Portugalců a 95 procent Slovinců. Mezi Čechy považuje korupci za problém ovlivňující jejich životy 79 procent. Takže pozor.  

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio