Kaplický o nové Národní knihovně

16. květen 2007

AUDIOSLIDESHOW. Přinášíme vám přednášku autora "Oka nad Prahou", která vysvětluje architektonické souvislosti nové budovy Národní knihovny. Přednášku můžete slyšet i vidět.Je doprovázena více než 120 obrázky v podobě audioslideshow.

Včera se v historickém sále Senátu ČR na Valdštejnském náměstí konala velmi zajímavá veřejná přednáška. Architekt Jan Kaplický hovořil o projektu nové Národní knihovny. Tato akce měla vysvětlit senátu, parlamentu, vládě ČR i prezidentovi Václavu Klausovi architektonické souvislosti stavby. Sál byl plný, zástupci všech institucí se dostavili. Prezident už předem vzkázal, že nepřijde. Jan Kaplický se razantně postavil proti odmítavému stanovisku Václava Klause vůči nové Národní knihovně.

Přednášku zahájil ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Shrnul všechny peripetie, které rozhodnutí o stavbě a především samu soutěž provázely. K záznamu přikládáme i obrazovou prezentaci.








Vlastimil Ježek

V dalším vystoupení zhodnotila ředitelka novodobých fondů a služeb Národní knihovny PhDr. Bohdana Stoklasová návrh nové budovy z hledisky knihovnického. K záznamu přikládáme i obrazovou prezentaci.







PhDr. Bohdana Stoklasová, ředitelka novodobých fondů a služeb NK

Zlatým hřebem přednášky bylo vystoupení Jana Kaplického. Přinášíme vám plné znění přednášky včetně jejího obrazového doprovodu.

Jan Kaplický
>

AUDIOSLIDESHOW: Jan Kaplický v Senátu ČR

Tvorbě Jana Kaplického jsme se již věnovali. Poslechněte si příspěvek na toto téma a hlavně se podívejte, jak na tvorbu tohoto architekta pohlíží další architekt - David Vávra.

Ak. arch. David Vávra
autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.