Kamila Pešeková: Začíná casting na slovenského prezidenta?

20. prosinec 2017

Prezidentské volby na Slovensku nejsou blízko jako ty české, ale i tak začínají pomalu plnit místní mediální zpravodajství.

Zatím je všechno ve fázi úvah a spekulací: kdo by mohl vstoupit do politického ringu, kdy by tak mohl učinit a hlavně s čí podporou.

Téma prezidentské volby poněkud překvapivě jako první nastolil předseda nejsilnější slovenské strany a současný premiér Robert Fico. Na sjezdu svojí strany řekl, že do boje o Grasalkovičův palác, sídlo hlavy státu v Bratislavě, se nechystá a kandidaturu na slovenského prezidenta nezvažuje.

Ficovo rozhodnutí souvisí pravděpodobně s tím, že v předchozích prezidentských volbách, do nichž vstupoval jako favorit proti tehdy neznámému Andreji Kiskovi, jednoznačně prohrál, když pro něj ve druhém kole hlasovalo pouze 40 procent voličů.

Také v posledních župních volbách postihly Fica výrazné ztráty, když přišel o poslance v krajských parlamentech. I když prohru nikdy veřejně nepřiznal, patrně si uvědomuje, že podpora pro jeho stranu SMER u voličů klesá. A získat nové voliče není vůbec jednoduché.

Logo

Bez skandálů a pochybení

Ficovo sdělení bylo překvapivé. Nikdo ho v tuto chvíli nečekal, neboť volba prezidenta má na Slovensku proběhnout v březnu 2019, takže na veřejnou debatu zbývá ještě dost času.

Především se ale zatím nevyjádřil současný prezident Andrej Kiska, jestli bude chtít svůj mandát obhajovat. Letos v létě uvedl, že svoje plány zveřejní do září 2018. Podle průzkumů veřejného mínění je právě Kiska nejpopulárnějším slovenským politikem a jeho šance na znovuzvolení jsou vysoké.

Zároveň do médií prosakují údajně „zaručené“ informace, že Kiska se podruhé o mandát nebude ucházet. Důvodem je mimo jiné, že se mu letos narodil syn a jeho rodina se z Popradu do Bratislavy nepřestěhovala, stále proto pendluje mezi oběma městy.

A protože kandidatura Andreje Kisky se zatím jeví jako nejistá, na Slovensku se začíná diskutovat o dalších jménech. Mezi ně patří například místopředsedkyně slovenského parlamentu za liberální stranu SaS (Sloboda a solidarita) Lucia Ďuriš Nicholsonová, která prohlásila, že v případě nekandidování Andreje Kisky by se k prezidentské volbě „postavila čelem“ a kandidaturu by zvažovala.

Logo

První jména se začínají objevovat i na levici. A přišel s nimi právě Fico. Jedná se o ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka a místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Jsou to politici, kteří by mohli přesně splnit profil úspěšného prezidentského kandidáta. Domácí veřejnosti nejsou příliš známí, takže se k nim nevážou žádné skandály nebo zjevná pochybení.

Zároveň ale nejsou tak vyhranění, aby nemohli v rozhodujícím druhém kole získat potřebných 50 procent a jeden hlas. Přesně to byl recept, s kterým kdysi vyhrál Andrej Kiska.

autor: kap
Spustit audio