Kamila Pešeková: Matovičova „demografická ofenzíva“ má zakrýt malér se Sputnikem

11. květen 2021

Igor Matovič už více než měsíc není slovenským premiérem. Kvůli sporům, které jeho působení v čele slovenského vládního kabinetu vyvolávalo, opustil tento post, aby se situace v koalici uklidnila. Kdo by si ale myslel, že Matovič šel do sebe, nebo dokonce změnil své chování, ten se hluboce mýlí.

Na nové pozici ministra financí začal nyní Matovič řešit demografickou krizi, která podle jeho slov Slovensku hrozí. I kvůli covidu totiž zemřelo za loňský rok více Slováků, než se narodilo.

Čtěte také

Aby ministr financí Matovič zvýšil porodnost, navrhuje zvýšení dávek na dítě z 25 eur na 200 eur měsíčně, v přepočtu více než 5000 korun. Inspiroval se pravděpodobně v Polsku nebo Maďarsku, kde byla podobná finanční podpora rodinám před lety zavedena. Tam to však k nějakému viditelnému nárůstu porodnosti nevedlo.

Matovič odhaduje náklady na svou reformu na 2,5 miliardy eur, ty by se měly hradit ze zvýšení DPH. Tato úprava by se dotkla nejvíc živnostníků. Matovičův nápad zatím nenašel velké pochopení ve vládní koalici, odmítla ho například koaliční SaS, která tradičně obhajuje zájmy podnikatelů.

Ministr financí si ale trvá na svém. Dal najevo, že si za svým plánem stojí natolik, že je ochotný prosadit reformu s pomocí opozice. Něco takového by už beztak chatrná koalice sotva přežila.

Na efekt a bez rozmyslu

Mnozí odborníci varují před Matovičovými plány i z jiného důvodu. Plánovaná reforma podle nich vnese do systému veřejných rozpočtů velký zmatek. A pak je tu ještě jeden problém, na který se často zapomíná.

Pokud chce Slovensko skutečně řešit problém s klesajícím počtem obyvatel, nemělo by ignorovat pokračující vystěhovalectví ze země. Slováci ve velkém odcházejí do zahraničí, protože z různých důvodů na Slovensku žít nechtějí. Nevidí tam často perspektivu k životu a pro vlastní kariéru. Ze strany státu cítí malé úsilí zajistit vlastním občanům podmínky pro atraktivní a důstojný život, včetně toho, aby jeho instituce fungovaly, tak jak by měly.

Čtěte také

Nelze se proto zbavit dojmu, že Matovičova „demografická ofenzíva“ slouží hlavně k tomu odvést pozornost od krize spojené s nákupem ruské vakcíny Sputnik V a roli, jakou při tom tehdejší premiér Matovič sehrál. O jejím zakoupení začal jednat bývalý premiér s ruskou stranou ještě předtím, než o tom hlasovala vláda. Nákup ruské vakcíny ministři neschválili, i tak se ale Matovič rozhodl vakcíny z Ruska přivézt.

Proč to udělal tak, aby o tom vědělo minimum lidí, dává tušit, že si uvědomoval, že jeho postup není v pořádku. Později se sám Matovič veřejně přiznal, že smlouvu na Sputnik, kterou podepsal bývalý ministr zdravotnictví Marek Krajčí, ani nečetl.

Poté, co byla smlouva zveřejněna, vyplynulo z ní, že nákup ruské vakcíny je pro Slovensko extrémně nevýhodný. Její dodavatel nezodpovídá za případné nežádoucí účinky, ani za samotnou účinnost očkovací látky, nespecifikuje ani přesné složení vakcíny, protože to může být, cituji, „předmětem změny“. Slovensko se také ve velkém rozsahu zavázalo k mlčenlivosti.

Proč tedy země koupila, jak se slovensky říká, „mačku vo vreci“ a proč Sputnik Igor Matovič tak vehementně prosazoval, zůstává stále záhadou.

Kamila Pešeková

Namísto toho Matovič rozehrál další populistickou hru. Navíc u tématu, které vyžaduje čas na širokou společenskou debatu. Matovič jedná podobně na efekt a bez rozmyslu, jako když chtěl kdysi stůj co stůj prosadit Sputnik V, aby tím překonal pandemickou krizi v zemi a případná selhání jeho vlády. To se teď opakuje u jeho návrhu, jak vyřešit pokles počtu obyvatelstva. A to jsme viděli i v jeho snaze o odvolání ministryni spravedlnosti, kde byl schopný spojit se i se svým úhlavním nepřítelem Robertem Ficem.

Matovič svým působením ve vládě do ní vráží klín a ohrožuje tím její další existenci. 

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio