Kamila Pešeková: Jak selhává Ficův politický instinkt

1. březen 2018

Slovensko se stále ještě nemůže vzpamatovat z úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Co zpočátku mohlo vypadat „pouze“ jako kriminální čin související s reportážemi o organizovaném zločinu, se stále více stává politickým thrillerem.

Možné souvislosti mezi objednateli vraždy a špičkami slovenské vlády vedly k prvním demisím. Ze své funkce odstoupil dlouholetý ministr kultury Marek Maďarič, svůj odchod ohlásila i kontroverzní premiérova poradkyně Mária Trošková a také tajemník bezpečnostní rady Viliam Jasaň.

Zejména odchod ministra Maďariče je důležitým signálem. Maďarič totiž patřil k samému jádru systému fungování vlády i vládní strany SMER, který nastolil premiér Robert Fico.

V minulosti vedl několikrát stranickou předvolební kampaň a vzhledem k tomu, že působil ve Slovenské televizi a uměleckém světě, představoval pro svého šéfa důležitou spojku do velkoměstského prostředí, které by jinak bylo pro premiéra s jeho sklony k populismu nedosažitelné.

Maďarič se od Fica začal „distancovat“ loni na podzim po prohraných župních volbách, kdy překvapivě složil funkci stranického místopředsedy. Jedním z důvodů bylo, že nesouhlasil s tím, že premiér stále držel ochrannou ruku nad dalším svým věrným spojencem - ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

Titulky slovenských médií reagují na vraždu novináře Jána Kuciaka

Ministr kultury opustil potápějící se loď včas. Podobný politický instinkt se u premiéra Fica překvapivě neprojevuje. Jinak by totiž musel už dávno odvolat ministra vnitra a iniciovat změny v čele policie, které by zvýšily její důvěryhodnost v očích veřejnosti. Za mnohé to vyjádřila třeba matka zavražděné Martiny Kušnírové, která uvedla, že vyšetřování slovenské policie nevěří.

Můžeme se pouze domnívat, proč Fico Kaliňáka tak urputně a za každou cenu drží v úřadě. Buď se bojí toho, co všechno na něj Kaliňák ví a co by mohlo poničit jeho pečlivě budovaný obraz nejúspěšnějšího premiéra v novodobých slovenských dějinách. Anebo by najednou zjistil, že by na pozici „zlého“ muže, který za něj někdy dělá nepříjemnou práci, nikoho jiného neměl.

Zkrátka buď Fico spolu s Kaliňákem přežijí anebo spolu skončí. Očekávat ale, že by k tomu dospěli sami vlastní úvahou, se nedá. Ani opozice nemá dostatečnou sílu oba politiky svrhnout a představit nějakou smysluplnou alternativu. Nezbývá tak nic jiného, než tlak veřejnosti. Čili ulice.

Kamila Pešeková

Ta už sehrála v dějinách mladé Slovenské republiky několikrát klíčovou roli. Koncem 90. let veřejné protesty a odpor širokých skupin ve společnosti přispěly k pádu Vladimíra Mečiara.

O dekádu později to byly opět tisícové demonstrace, které po propuknutí aféry Gorila ukazující na propojení byznysu s tehdejší pravicovou vládní garniturou přispěla ke konci premiéra Mikuláše Dzurindy a jeho strany. A teď se může něčeho podobného dočkat i Fico.

Přichází to paradoxně v době, kdy se Slovensko zdálo být v porovnání s ostatními středoevropskými zeměmi „za vodou“. Kdy se zdálo, že se nadobro vymanilo z postkomunistického bahna. Případ úkladné vraždy mladého novináře ale ukazuje, že to byla pouze iluze.

autor: kap
Spustit audio