Kamila Pešeková: Andrej Kiska se tak rozhodnout jednoduše musel, aby nepopřel sám sebe

16. květen 2018

O obyvatelích slovenského východu, tak zvaných východňarech, kolují tradičně nespočetné vtipy.  O tom, jak jsou prý zaostalí, mají údajně dlouhé vedení  a žijí prý v jiném světě.

O to těžší to měl Andrej Kiska, rodák z východoslovenského Popradu, když se ucházel o prezidentskou funkci. Musel voliče přesvědčit, že je lepší než ostatní a tradiční předsudky mu to také zrovna neulehčovaly.

Ondřej Konrád: Kámen spadlý z Ficova srdce

Andrej Kiska už nechce kandidovat v dalších prezidentských volbách

Slovenští občané by letos v únoru po zprávě o vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně vyšli do ulic zcela jistě i kdyby nevěděli, že mají v rozhořčení na amorální vládní garnituru na své straně také prezidenta Andreje Kisku.

Během prezidentské kampaně čelil nejrůznějším obviněním, které – jak ukázal čas – byly liché. Na katolickém Slovensku se nejvíc řešil jeho možný příklon k náboženským sektám. Ukázalo se, že šlo o pouhá falešná obvinění a špinavé karty dalších uchazečů o prezidentský post.

Kiska většinu Slováků překvapil. Během pěti let v prezidentském paláci vystupoval jako morální autorita, ochránce slabých a jako partner k dialogu s těmi, kdo jeho pomoc potřebovali.

Kiska si zachoval zdravý rozum a nepropadl nákaze zvané opojení z moci. To všechno vedlo k tomu, že se Kiska stal jednou z nejdůvěryhodnějších politických osobností na Slovensku a tyto žebříčky do dnešních dnů dlouhodobě vede.

Morální hodnoty Andreje Kisky

Dalo by se říct, že je dnes v ideální situaci, jak vyhrát i další prezidentské klání. Co ho tedy vedlo k nedávnému rozhodnutí, v budoucnu už nekandidovat? Jak Andrej Kiska sám uvedl, hlavním důvodem je rodina. Na Slovensku se proslýchá, že dal své manželce slib, že podruhé už do projektu „prezident“ nepůjde. A on to slovo chce dodržet.

Kamila Pešeková: Andrej Kiska. Tak trochu jiný prezident

Kamila Pešeková

V těchto dnech probíhá summit Evropské unie v Bruselu. Tak jako v minulosti bude znovu na pořadu dne otázka migrace, která dlouhodobě štěpí členské státy mezi sebou, ale i uvnitř jednotlivých zemí. V rámci Visegrádské čtyřky se to projevuje nejvýrazněji na Slovensku.

Dává tím najevo, že rodina pro něho znamená víc než slibná politická kariéra. Mohlo by se zdát, že „za všechno může“ první dáma Slovenska Martina Kisková. Ta celou dobu žije v Popradě, pracovních cest svého muže se nezúčastňuje a na veřejnosti vystupuje velmi sporadicky. Místní v Popradě jsou ale i po pěti letech překvapeni, že si od nich neudržuje odstup a zachovala si i své příjemné vystupování.

Kiskovo rozhodnutí se může zdát málo pochopitelné v situaci, kdy je Slovensko hluboce znejistěné vraždou dvou mladých lidí, kvůli čemuž padli premiér i několik ministrů a kdy země potřebuje změny hlavně ve způsobu fungování politiky.

Ivan Hoffman: Ostře sledovaný prezident

Slovenský prezident Andrej Kiska

V současné slovenské politické krizi se jejím nejsledovanějším aktérem stává prezident Andrej Kiska. Média si kladou otázku, co je schopen ve své funkci proti zkorumpované vládě a zlým politikům v zájmu občanské společnosti udělat.

A zejména někoho, kdo bude z nejvyšší pozice ve státě dodávat potřebné impulsy, bude svým způsobem moderátorem, který bude měřit všem stejně. Čili přistupovat k ostatním politickým hráčům férově. Přesto, že on sám by asi s férovou kampaní svých potenciálních soupeřů počítat nemohl.

I tak byl ale Andrej Kiska prezidentem, který svým osobním příkladem zdůraznil hodnoty, díky kterým mohl být dobrou hlavou státu. A právě kvůli těmto hodnotám teď Andrej Kiska do prezidentské kampaně podruhé nepůjde. Jinak by popřel sám sebe.

autor: kap
Spustit audio