Kamila Pešeková: Andrej Kiska. Tak trochu jiný prezident

23. červen 2017

V těchto dnech probíhá summit Evropské unie v Bruselu. Tak jako v minulosti bude znovu na pořadu dne otázka migrace, která dlouhodobě štěpí členské státy mezi sebou, ale i uvnitř jednotlivých zemí. V rámci Visegrádské čtyřky se to projevuje nejvýrazněji na Slovensku.

„Evropská unie byla, je a bude především politickým projektem mírové spolupráce mezi členskými zeměmi. Opakuji: politickým projektem. Ne nějakou obyčejnou ekonomickou a bezcelní zónou a společným trhem,“ uvedl prezident Andrej Kiska během svého už třetího vystoupení ve slovenském parlamentu při projevu o stavu země.

Kiska dlouhodobě nejen ve svých veřejných vystoupeních varuje před tím, aby se z migračního tématu dělala otázka, která rozděluje slovenskou společnost. Jeho přístup je zcela jiný, než postoj současné vlády premiéra Roberta Fica.

Ten, stejně jako mnoho dalších politických stran na Slovensku, z migrace neváhal udělat jedno z hlavních témat svojí loňské předvolební kampaně a podal žalobu proti kvótám na rozdělení uprchlíků. Výsledkem toho bylo, že Fico ztratil hlasy a málem nevytvořil novou vládu, a do parlamentu se dostala strana Mariána Kotleby, o níž prezident Kiska ve svých projevech mluví jako o extremistech.

Jak dlouho bude pozitivní směr pokračovat?

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka

Jeho myšlenky o potřebě solidarity v rámci Evropy nejsou jenom prázdnými slovy, ale Kiska je dokáže naplnit konkrétními skutky. Když se například před několika dny zúčastnil slavnostní ceremonie k zavedení bezvízového styku pro Ukrajinu na slovensko-ukrajinské hranici, byl jediným vrcholným představitelem sousedících unijních států, který takto osobně Ukrajince velkým symbolickým gestem přivítal.

Kolegové Andrzej Duda z Polska a János Áder z Maďarska chyběli, což vzhledem k napjatým vztahům jejich vlád s Ukrajinou v posledních měsících nebylo náhodné.

Paradoxně tak východoslovenský podnikatel z Popradu Kiska, který nikdy v politice nebyl, daleko silněji vnímá poselství, které z prvního kroku Ukrajiny na cestě do EU plyne.

Při pohledu z české strany řeky Moravy se může jevit Kiskovo působení pro Slovensko jako pozitivní. Otázkou ale je, jestli směr a přístup, který Andrej Kiska na Slovensku zavedl a který se odlišoval od toho, na co bylo Slovensko dosud zvyklé, bude pokračovat.

V uplynulých týdnech se ve slovenských médiích objevily spekulace, podle kterých Kiska už za dva roky kandidovat nechce. Definitivní rozhodnutí v této věci hodlá oznámit během nejbližšího roku. V každém případě by jeho odchod z politiky oslabil všechny ty v současné EU, kteří volají po slušnosti a čelí evropským populistům.

autor: kap
Spustit audio