Kamenná armáda z hory Kuej-caj

22. září 2010

Čínští archeologové objevili dávnou horskou svatyni s tisíci kamenných soch.

Před pěti tisíciletími proměnili lidé horu Kuej-caj (v angl. transkripci Guizai) v pohoří Nan-ling na přírodní svatyni. Další 3000 roků sem přinášeli oběti božstvům a s nimi i kamenné sošky a sochy. Některé jsou vysoké jen 30 centimetrů, jiné měří na výšku celý metr. Každá je portrétem svého dárce.

Sochy znázorňují řadové vojáky i vysoké důstojníky armády, úředníky, ale i obyčejné lidi. O přízeň bohů tu prosily také nastávající matky. Některé ze sošek zachycují mimo jakoukoli pochybnost ženy v pokročilém stupni těhotenství. Sochy nebyly ukládány volně na úbočích hory. Některé byly zakopány až dva metry pod zemí.

Svatyně fungovala na hoře Kuej-caj 3000 roků. Za tu dobu se tu nahromadilo více než 5000 kamenných soch a sošek. Celkovou plochu obětiště odhadují vědci na 15 kilometrů čtverečních. Je zajímavé, že se dávná historie hory udržela dodnes v jejím názvu, odvozeném od výrazu „kuej-cajcaj“, který v místním dialektu znamená „sochy“.

Nejnovější nález čínských archeologů je srovnáván se světoznámou „terakotovou armádou“ prvního čínského císaře Čchin Š´-chuang-ti. Tu vytvořilo na císařův rozkaz 700 000 dělníků v období mezi roky 246 a 209 př. n. l. Tvoří ji sochy 8000 lidí, 700 koní a 150 kočárů.


Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 27. 8. 2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.