Justin Trudeau a politika selfíček. Bezradnost, nebo nový způsob vládnutí?

9. červen 2016

Usměvavý a stále připravený zapózovat, aby si udělal selfie. Mladý kanadský premiér Justin Trudeau zavádí nový způsob vládnutí. Snaží se být blíž občanům i za cenu toho, že jeho chování někteří považují za „bezcílné šaškování“.

O mediálním vystupování nového kanadského předsedy vlády přináší na svých stránkách článek televize TV5MONDE.

Osobitým stylem vystupování na sebe Trudeau upozornil ihned po svém zvolení 19. října. Ve svém montrealském obvodu tehdy bez tělesné stráže vešel do metra, aby poděkoval lidem, že mu dali důvěru.

Bodrý a dostupný premiér v Trudeauově podání je pro Kanaďany velkou změnou. Představuje přesný opak bývalého šéfa kabinetu Stephena Harpera, který ve funkci vydržel celých deset let.

Čtěte také

„Trudeauova značka se zakládá na kontaktu s lidmi,“ vysvětluje specialista na politickou komunikaci Thierry Giasson. „Skvělým příkladem tohoto přístupu jsou jeho pravidelné selfie,“ dodává.

Kanadský premiér fotil sám sebe jak během své inaugurace v Ottawě, tak na mezinárodních akcích, jako byla klimatická konference v Paříži. A selfie si pořídil i s některými z kanadských občanů, kteří ho během televizního vysílání zpovídali v jeho pracovně.

„Trudeau se pasuje do role stále dobře naladěné rockové hvězdy,“ dočteme se v článku francouzské televize. „Jeho všudypřítomný úsměv ale v tragických chvílích nepůsobí příliš důstojně.“

„Trudeau je herec, na rozdíl od Harpera umí svá témata veřejnosti prodat,“ podotýká politolog Nelson Wiseman. Bez problémů zvládá hlavně roli pokračovatele rodinné tradice. Jeho tatínek, bývalý liberální premiér Pierre-Elliott Trudeau, je považován za otce moderní Kanady.

Ve čtyřiačtyřiceti letech má ale Justin Trudeau jen málo politických zkušeností. Předtím, než se stal loni předsedou vlády, působil pouhé tři roky jako řadový poslanec. Proto se také ve volební kampani prezentoval především jako vzorný otec rodiny.

John Lennon, Yoko Ono a někdejší kanadský premiér Pierre Trudeau

Mladou generaci Trudeau oslovil během kampaně na sociálních sítích, když na Facebooku např. publikoval fotku, na které je u příležitosti halloweenských oslav převlečený v kostýmu z filmové ságy Hvězdné války.

Nebyl to ale poslední moment, kdy Trudeau překvapil a kdy si získal podporu mladé generace.

V jeho vládě jsou nejen rovnoměrně zastoupeni muži a ženy, ale nechybí tam ani představitelé etnických menšin, upozorňuje TV5MONDE. Když se premiéra po oznámení nové vlády novináři ptali, proč jeho kabinet vypadá právě takto, odpověděl: „Protože jsme v roce 2015!“. Výrok se okamžitě stal hitem sociálních sítí. Trudeau se jím jednou provždy distancoval od politiky svého konzervativního předchůdce.

Čtěte také

Z opozičních řad teď ale na adresu premiéra a jeho způsob vystupování zaznívá největší kritika. Zvláště když kanadská ekonomika zpomaluje. Bez odezvy nezůstaly například premiérova selfíčka s hvězdami jako Bono nebo Kevin Spacey pořízená na světovém ekonomickém fóru v Davosu.

„Předseda vlády by možná neměl používat svůj telefon k focení selfie, ale spíš k řešení energetických problémů země,“ nechala se slyšet šéfka konzervativců Rona Ambrosová.

Na slabé stránky Trudeauovy strategie upozorňuje i odborník na politickou komunikaci Thierry Giasson: „Pokud bude premiér nadále vystupovat na veřejnosti podobně familiárně jako dosud, může to časem vyznít jako snaha zamaskovat, že si s vládnutím neví rady. A v tom případě se od něj veřejné mínění může odklonit,“ říká odborník na politickou komunikaci v rozhovoru pro server francouzské televize TV5MONDE.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio