Jupiter dostal zásah

21. červenec 2009

Astronomové z NASA včera potvrdili, že během nedělní noci něco vrazilo do planety Jupiter a nechalo za sebou tmavou skvrnu v atmosféře.

Jde o teprve druhý případ podobné události. Tou první byl dopad komety Shoemaker-Levy 9, ke kterému došlo před 15 lety. Jupiter tehdy zasáhlo více než 20 úlomků jádra komety a při kolizi se z míst dopadu uvolnily temné mraky větší než celá Země. Podobně se projevila i nová událost, kterou poprvé zaznamenal v neděli 19. července amatérský astronom Anthony Wesley z Austrálie.

Astronom si při pozorování plynného obra všiml temné skvrny v oblasti jižního pólu Jupiteru. Nejprve si myslel, že jde o jeden ze 63 měsíců, které krouží kolem planety, ale poloha, velikost a rychlost skvrny takovou možnost vylučovaly. Anthony Wesley pojal podezření, že zachytil něco nového, a o svém objevu informoval odborníky z Jet Propulsion Lab (NASA). Jejich tým začal záhadnou skvrnu pozorovat pomocí teleskopu na Havaji a po několika hodinách potvrdil, že nejde jen o rozmar počasí na Jupiteru. Snímky pořízené v blízké infračervené oblasti odhalily světle zbarvený objekt a temná oblaka velikosti Země - což se podle článku na stránkách New Scientist nedá vysvětlit jinak než impaktovou událostí.

Astronomové také v horních vrstvách Jupiterovy atmosféry zaznamenali zvýšený obsah amoniaku, což se shoduje s pozorováním dopadu komety Shoemaker-Levy 9. O tom, jaké těleso uštědřilo planetě Jupiter zásah tentokrát, vědci zatím jen spekulují. Mohlo jít jak o velký kus ledu, tak o kometu, která byla příliš mdlá na to, aby ji astronomové dokázali zpozorovat ještě před dopadem.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.