Jsem odpůrcem odkládání dětí do babyboxů, říká jejich zakladatel Ludvík Hess

5. leden 2015

Babyboxům v České republice bude letos 10 let. Doteď pomohly zachránit už 112 dětí. Jen loni do schránek umístili biologičtí rodiče 8 děvčátek a čtyři chlapce.

V republice je celkem 63 takových zařízení. První z nich začalo fungovat od 1. června 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně.

„Naše porodnice U Apolináře měla kdysi v minulosti takovou fortnu, kam nebohé matky za temného rána odkládaly děti, které nemohly uživit nebo obstarat. Ráno jeptiška otočila fortnou a našla tam novorozeně. Tato situace tady vždycky byla a je potřeba nějak matkám pomáhat,“ apeluje psychiatrička Dana Janotová.

Odpůrci babyboxů často argumentují rizikem ohrožení identity odložených novorozenců. Doktorka Janotové míní, že dítě spíše deprivuje špatná péče, dlouhý pobyt v kolektivních zařízeních a to, že není adoptováno včas:


První zařízení podobné babyboxu vzniklo zřejmě na začátku roku 2000 v německém Hamburku. Brzy poté se schránky objevily v Belgii, Švýcarsku, Rakousku a na Slovensku. Následovaly další země: Maďarsko, Polsko nebo Itálie. Babyboxy naopak nenajdete ve Francii, Velké Británii, Nizozemsku nebo Švédsku. Podobná zařízení ale mají v Pákistán, Malajsii nebo Jihoafrické republice.

„Naopak ta psychická škoda a následně i sociálního přizpůsobení je mnohem větší, než když to dítě vysloveně nezná své biologické rodiče. Kdežto umístění v babyboxu umožňuje brzkou adopci, takže tyto děti se vyhýbají škodě, která jim může být způsobena na jejich budoucím psychickém i sociálním životě tím, že jsou brzy umístěny v milující rodině.“

Předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim a zakladatel spolku Babybox pro odložené děti – Statim Ludvík Hess je překvapivě odpůrcem babyboxů.

„Já jsem na všech 63 babyboxů připevnil cedulku: Odkládáš-li děťátko, protože s ním nemáš kde přespat, zavolej 602 305 139. Já těm maminkám umožním ubytování v azylovém domě v Hájku v Praze 10 v sídle svého spolku. Tam jim chci poskytnout první pomoc. Jsem odpůrce odkládání dětí do babyboxů,“ přiznává Hess.

Zákon o anonymním porodu označuje za zmetek: „Umožňuje porodit anonymně pouze Češkám a ještě ke všemu svobodným. Ale stejně to není anonymní, protože nakonec maminka skončí u soudu, kde se děťátka může vzdát.“

autoři: mvo , Michael Rozsypal
Spustit audio