Josef Brož: Může Juppé zachránit francouzskou pravici?

11. červen 2014

Kdysi o tom snil s „otevřenými očima“. A nějakou chvíli to vypadalo, že už je za zenitem. Navzdory skutečnosti, že bývalý prezident Nicolas Sarkozy je stále na čele obliby mezi pravicovými voliči (28%), v široké francouzské populaci je právě 68letý Alain Juppé – a o něm je tu řeč – bývalý premiér Chiracovy éry, a donedávna také úspěšný ministr zahraničí – nejpopulárnější (celkem 23%).

Po hysterii, která vypukla ve Francii poslední květnový víkend z důvodů vítězství Národní fronty (FN) Marine Le Penové v evropských volbách, působí právě Alain Juppé jako jeden z mála, který má dnes nadhled. V rozhovoru pro liberálně-pravicový týdeník Le Point dokonce nastínil základní trasu, jíž by se měla nyní pravice vydat.

A neodmítl poprvé ani to, že by mohl být v roce 2017 kandidátem na prezidenta. S ohledem na počet vážných a již vyhlášených kandidátů to ale stále zní velmi zdrženlivě. V tom je mimochodem Juppého síla.

Kdo si ještě vzpomene, jak koncem roku 2012 mezi sebou zápasili o vedení Svazu pro lidové hnutí (UMP) François Fillon a Jean-François Copé, muselo mu být jasné, že jediný Juppé dokázal uklidňovat rozlícené emoce – a sebezničující válku, do níž se pravice ponořila.

Čtěte také

Když v komunálních volbách letošního jara dokázal Juppé vytvořit překvapivou alianci se stranami středu Svazu demokratů a nezávislých (UDI) a Demokratického hnutí (MoDem) – Jeana-Louise Borlooa a Franoise Bayroua – byl to políček právě šéfu UMP Copému. V rozhovoru pro Le Point to Juppé říká jasně: „UMP se musí sjednotit se středem.“

Spasí Alain Juppé pravici? Trpělivost je Juppého největší zbraní. Do prezidentských voleb ale zbývají ještě tři dlouhé roky

Kdysi tomu ostatně tak bylo, když ještě Svaz pro francouzskou demokracii (UDF) hrál společně se Sdružením pro republiku (RPR) důležitou roli ve výstavbě pravostředých koalic.

Starosta Bordeaux Juppé a člen UMP míní, že právě neschopnost domluvy stála za porážkou pravice v evropských volbách. Součet jejich výsledků by totiž bohatě stačil na prvenství – dosáhli by bez problémů 30 %.

Juppé umí také zvládat komunikaci, když připomíná, že FN sice vyhrála, ale nesestaví v europaralementu žádný společný klub. Natolik jsou strany populistické pravice odlišné a kvůli otci zakladateli Jeanu-Mariemu má stále zabarvení hnědé (a antisemitské).

Čtěte také

Rok 2016 by měl být podle Juppého otevřen v primárních volbách všem představitelům pravice, kteří by chtěli být viděni jako lídři sjednocené pravice. On sám nevylučuje, že se zúčastní. „Všechno má svůj čas,“ tvrdí. Připomíná to ono mitterrandovské: „Nechme času čas.“

Spasí Juppé pravici? Trpělivost je Juppého největší zbraní. Do prezidentských voleb ale zbývají ještě tři dlouhé roky.

autor: Josef Brož
Spustit audio