Jiří Leschtina: Záhada přežívání ministra Plagy

10. duben 2021

Ta otázka se vznáší ve vzduchu od ministerské popravy Jana Blatného: Jak je vlastně možné, že nakonec přežil v minulosti spíš nenápadný a někdy až neviditelný ministr školství Robert Plaga? Navzdory tomu, že si na něj premiér Babiš brousil nůž stejně ostentativně jako na ministra Blatného?

Předně je dobré připomenout, že ministr školství na rozdíl od Jana Blatného není v politice žádným nováčkem. Plaga je zakládajícím členem hnutí ANO od roku 2012. Už v Sobotkově vládě byl náměstkem ministryně školství Kateřiny Valachové. Na starosti měl vysoké školy, vědu a výzkum.

Čtěte také

Snad tady hledejme kořeny současné Plagovy masivní podpory, která se po zprávách o jeho připravovaném odvolání vzedmula napříč odbornou komunitou i školskou soustavou všech stupňů včetně řady nevládních institucí.

V plné síle se tak ukázalo, že pokud politik dokáže takovou základnu systematicky vytvářet, tříbit a udržovat, pak se pro něj postupem času může stát zdrojem často až nečekané jistoty a stability.

Odpadlík od Babišova stranického spolku

O Plagově hodnotových postojích leccos vypovídá málo známá epizoda z prosince 2011. Tehdy nastoupil jako vrchní ředitel odboru operačních programů EU na ministerstvo školství řízené Josefem Dobešem – jedním z nejpodivnějších ministrů za neméně podivné vládní uskupení Věci veřejné.

Čtěte také

Plaga z ministerstva odešel po několika dnech. Zdůvodňoval to neshodami s představami vedení resortu, ale také tím, že nebyl ochoten podepsat některé projekty, se kterými se nemohl ztotožnit.

Připravenost ministra Plagy setrvat na principiálních postojích, a to i za cenu rizika odvolání, zřejmě sehrála stěžejní roli v jeho nejnovějších konfliktech s premiérem. A to jak kolem úředních maturit, tak ohledně návratu nejstarších předškoláků a rotačně i žáků prvního stupně do škol.

Premiér narazil na odpor, s jakým se dosud nesetkal. Plagu nejenže podpořili experti, zástupci škol všech stupňů, ale dokonce i představitelé průmyslu a nemalá část demokratické opozice. Babiš přitom nebyl schopen a ani se nepokoušel vysvětlovat, proč v turbulentní době návratů žáků do škol by měl odejít šéf školského resortu.

Čtěte také

To všechno spolu s tím, že vyhazov Plagy, na rozdíl od demise Blatného, nepožadoval prezident, donutilo Babiše k ústupu. Vlastně se jen potvrdilo, jak moc je ministerský předseda závislý na podpoře Miloše Zemana a že v „mimohradním“ světě se jeho síla začíná drolit.

Samozřejmě je možné, že Andrej Babiš nakonec Roberta Plagu odvolá. Například v další vlně rekonstrukce vlády, která by podle množících se zpráv měla nastat po sjezdu ČSSD, na kterém neuspěl vyzyvatel předsedy Hamáčka a další Zemanův kandidát na odstřel – ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Každopádně ministr Plaga teď ve vládě ční i jako odpadlík od Babišova stranického spolku. Když totiž premiér po korupčním skandálu v Brně rozpustil a znovu založil tamní organizaci hnutí ANO, vyjádřil se Robert Plaga v České televizi dost lakonicky: „Moje členství v brněnské buňce skončilo jejím zrušením a o obnovení svého členství nemám zájem.“

Jiří Leschtina

Ať už by ale premiér nakonec navlékl likvidaci ministra školství jakkoliv, těžko už to vyzní jako demonstrace síly. Ale spíš jako kapric slábnoucího premiéra, který kolem sebe kope jak ta příslovečná umírající kobyla.

Autor je publicista

Spustit audio